Frank Boeijen en de Nijmeegse muziekscene

| Madelon Brouwer

Nijmegen is een ware muziekstad, waar verschillende succesvolle muzikanten vandaan komen. Zo is Nijmegen de geboortestad van Jeroen van der Boom, Gers Pardoel en de band De Staat. Ronnie Ruysdael zingt ook trots over zijn stad: “Noem mij alsjeblieft een Nijmegenaar” en “Het liefste wil ik in Nijmegen zijn”. De bekendste Nijmeegse muzikant is misschien toch wel Frank Boeijen. Zijn grote verbintenis met Nijmegen is duidelijk zichtbaar in liedjes zoals ‘Kronenburg Park’ en ‘Nijmegen bij Zonsondergang’.

Van schooldichter tot muzikant

Frank Boeijen is in 1957 geboren in Nijmegen. Al op de middelbare school begint hij met het schrijven van Nederlandse teksten. Volgens een interview met Bert Kranenbarg voor de NCRV-gids haalt Frank Boeijen de inspiratie voor zijn verhalende liederen bij de dichters “de Vijftigers” uit de jaren 50. Dit was een literaire beweging met experimentele poëzie. Zij leren Frank “dat er na de Tweede Wereldoorlog geen schoonheid meer bestond in de wereld”. De dichters vinden ook dat rijm en schoonheid synoniem zijn en gebruiken daarom amper eindrijm. Frank Boeijen neemt dit over – in zijn liedjes wordt rijm bijzaak. Deze houding blijkt de sleutel tot succes.

Met Wout Pennings begint hij in 1977 aan zijn muzikale avontuur, met als debuutalbum Frank Boeijen en Woutje Pennings. Om groter te kunnen optreden wordt het duo uitgebreid tot een volledige band. Intussen hebben Wout en Frank muzikale meningsverschillen, waardoor Wout in 1979 opstapt. Een jaar later richt Frank samen met Will Theunissen, Henk Wanders en Nels Busch de Frank Boeijen Groep op. Ze krijgen al snel succes met nummers zoals ‘Zwart Wit’ en ‘Kronenburg Park’.

“Op zoek naar geluk in Kronenburg Park”

In 1985 staat ‘Kronenburg Park’ wekenlang in de Top 40. Het lied schetst een beeld bij de nachtelijke gebeurtenissen in het bekende Kronenburgerpark. Frank Boeijen schrijft het lied over een oud-klasgenoot die in de prostitutie is beland. Het lied is een oproep aan haar om te stoppen met de drugs en prostitutie: “ga die wereld uit”. De zin “Op zoek naar geluk in Kronenburg Park” kan een verwijzing zijn naar de klanten van de prostituees, maar het kan ook verwijzen naar Frank Boeijen’s geluk. Door te schrijven over het Kronenburgerpark, bracht hij zijn muzikale carrière tot een hoger niveau. Het lied ‘Kronenburg Park’ heeft bijgedragen aan de bekendheid van het park binnen en buiten Nijmegen. Vandaag de dag lijkt het echter niet meer op het park waar Frank Boeijen over zong. Door een renovatie van het park, dat is afgerond in 2006, is het park getransformeerd. Het geeft de locatie een transparantere en veiligere sfeer. 

Nederlandstalige muziek

Begin jaren 80 was een spannende tijd voor platenlabels, die voornamelijk successen kenden door Engelstalige muziek te produceren. Nederlandstalige teksten werden vroeger eerder weggezet als levensliederen. Na het succes van Engelstalige pop- en rockmuziek in de jaren 60 en 70, kwam in de jaren 80 de Nederlandstalige variant opzetten. Deze muziekstijlen bleken namelijk goed samen te gaan met Nederlandstalige teksten. De ‘Nederpop’ van de Frank Boeijen Groep paste dus helemaal in dat rijtje. 

Nijmeegse muziekscene

Dat Nijmegen meerdere muzikale grootheden heeft voortgebracht is niet toevallig. De stad heeft een levendige muziekscene, die ook lokale bandjes ondersteunt. Cafés zoals NDRGRND en De Kroon, maar ook organisaties als Schuum, bieden lokaal talent een podium. De volgende stap voor deze muzikanten zijn de grote podia. In de jaren 80 waren dit het Rockcafé Plus van het Politiek Cultureel Centrum O42, Doornroosje en Concertgebouw de Vereeniging. Hiervan bestaan de laatste twee alleen nog. Frank Boeijen heeft ook op deze locaties opgetreden en sluit nog iedere concertreeks af in Nijmegen. Hij heeft heel wat betekend voor Nijmegen met zijn bekendheid, optredens en lovende nummers. Als blijk van waardering voor zijn diensten voor de Nijmeegse muziekscene, kreeg hij in 2013 een zilveren erepenning van de gemeente. 
 

Dit vind je misschien ook leuk