Fenne Saedt - RUIS

Fenne Saedt - RUIS

“Iedereen kan kunst kijken. Ik ben ervan overtuigd dat het delen van verhalen - dat is waar kunstenaars goed in zijn - mensen jong, gezond en in leven houdt!”

 

“Ik ben de oprichter van RUIS, een klein kunstenaarsinitiatief. Dit pand deed 100 jaar lang dienst als kapsalon, maar is in 2018 omgetoverd tot een art space waar kunstenaars kunnen experimenteren. Het idee ontstond vijf jaar geleden, toen ik afstudeerde aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Al mijn collega-kunstenaars trokken naar de Randstad. Ik bedacht me: moeten we allemaal naar het westen, terwijl hier nog zoveel ruimte is om te creëren? Is het niet juist nodig om in Gelderland een ruimte voor hedendaagse kunst te openen, een thuisbasis voor net afgestudeerde kunstenaars, programmeurs en curatoren? 

Nijmegen is mijn thuis, maar ik miste hier nog een plek voor hedendaagse kunst die zich heel specifiek op de jonge kunstenaar rich, en waar het experiment belangrijk is. Expo Bart was destijds nog echt een galerie, Singular-Art bestond nog niet, Extrapool programmeerde vooral te gekke experimentvolle (internationale) kunstenaars en Expoplu vond ik meer een middenpodium voor die wat meer gevestigde, onderzoekende kunstenaar. Waar moeten de kunstenaars terecht die net van de academie komen? Die nog niet klaar zijn voor het middenpodium of de galeriewereld? Als jonge kunstenaar heb je de ruimte nodig om je werk te kunnen ontwikkelen. Ik wilde een plek creëren waar dit kon.

Het bijzondere aan RUIS is dat we alleen solo-exposities maken, die ontstaan in dialoog met de kunstenaar. Ik werk bijvoorbeeld met kunstenaars die heel interessant onderzoek doen, wiens werk misschien nog niet helemaal ‘af’ is, maar die al wél willen zien hoe het publiek reageert. We hebben hier in tweeënhalf jaar tijd met meer dan 50 kunstenaars gewerkt.

Omdat de ruimte zich continu schikt naar het onderzoek of het experiment van een individuele kunstenaar, is het altijd verrassend wat je hier aantreft. Midden in de tentoonstellingsruimte stond bijvoorbeeld ooit een knipinstallatie door Ian Skirvin. Op de openingsavond werd het haar van bezoekers daadwerkelijk geknipt. Het is ook voorgekomen dat rijdende cowboylaarzen tegen bezoekers opbotsten, dat er enorme muurschilderingen te zien waren, of dat de ruimte omgetoverd werd tot een minibioscoop voor 10 bezoekers. Binnen een tentoonstelling laat ik altijd ruimte om extra evenementen te organiseren, zoals performances, lezingen of workshops. Zo is het ook voor mij steeds weer een verrassing hoe een tentoonstelling gaat uitpakken. 

Je bent hier altijd welkom om aan te schuiven, om koffie te drinken en te praten over kunst. Dat levert hele mooie gesprekken op. Het verbindende tussen de bezoeker en de kunst, dat is voor RUIS denk ik het allerbelangrijkste. Er kwam laatst bijvoorbeeld een loodgieter langs, die een beetje verdwaald aan het rondkijken was. Ik stelde hem de vraag: welk werk spreekt je meteen aan? Er hing een schilderij van gereedschappen die hij dagelijks gebruikte in zijn werk. Zo kun je doorvragen en ontstaat er verbinding.

Ik vind het belangrijk om juist in het centrum van de stad te zitten, zodat ik naast de kunstliefhebbers ook de toevallige voorbijgangers kan ontvangen. Een groot focuspunt voor de komende jaren is dan ook: hoe kunnen we de kunst meer verbinden aan mensen die hier niet uit zichzelf binnenstappen? Dat proberen we nu al te doen door specifieke doelgroepen uit te nodigen. Zo hebben we een groep oudere dames van een creatieve dagbesteding over de vloer gehad, die normaal wel eens Museum Het Valkhof bezoeken. Toen ze hier de eerste keer binnenkwamen, dachten ze: ‘waar zijn we beland, is dit kunst?’ Maar door in gesprek te gaan, kwamen allerlei mooie verhalen naar boven, die we weer konden koppelen aan de tentoonstelling die te zien was. Wat ik nog bijzonderder vind: ze raken geïnspireerd door de kunst die ze hier zien, en nemen die inspiratie mee in hun eigen kunst die ze bij de dagbesteding maken.

RUIS blijkt een doorstroomplek voor jonge kunstenaars en een ontmoetingsplek voor bezoekers. Het is fijn om te zien dat een initiatief als RUIS nodig is voor beide doelgroepen in de stad. Ik vind het in die zin dan ook een plicht van de stad om dit soort ruimtes voor kunstenaars te omarmen. Zo zorg je ervoor dat de kunstenaars in de regio blijven, dat de stad levendig wordt gehouden. Dankzij samenwerkingen zoals Beeldende Kunst Nijmegen en het Young Art Weekend versterken de Nijmeegse kunstinitiatieven elkaar. Een groep van diverse initiatieven kan soms net zo belangrijk zijn voor een stad als één groot museum.

Je moet vooral niet bang zijn om hier naar binnen te stappen. Je hoeft hier niks te kopen, je hoeft niet in gesprek te gaan als je dat niet wilt. Maar voel je altijd welkom om kunst te kijken, een kop koffie te drinken, in een gesprek te gaan of om goede ideeën te delen!”

   - Fenne Saedt van RUIS

RUIS

Hertogstraat 119
6511 RX Nijmegen
Bekijk de locatie

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen:

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: