Fenne Saedt - RUIS

Fenne Saedt - RUIS

“Iedereen kan kunst kijken. Ik ben ervan overtuigd dat het delen van verhalen - dat is waar kunstenaars goed in zijn - mensen jong, gezond en in leven houdt!”

 

“Ik ben de oprichter van RUIS, een klein kunstenaarsinitiatief. Dit pand deed 100 jaar lang dienst als kapsalon, maar is in 2018 omgetoverd tot een art space waar kunstenaars kunnen experimenteren. Het idee ontstond toen ik in 2016 afstudeerde aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Al mijn collega-kunstenaars trokken naar de Randstad. Ik bedacht me: moeten we allemaal naar het westen, terwijl hier nog zoveel ruimte is om te creëren? Is het niet juist nodig om in Gelderland een ruimte voor hedendaagse kunst te openen, een thuisbasis voor net afgestudeerde kunstenaars? Als jonge kunstenaar heb je de ruimte nodig om je werk te kunnen ontwikkelen. Ik wilde een plek creëren waar dit kon, buiten de muren van de kunstacademie of het atelier.

Bij RUIS maken we solotentoonstellingen, die ontstaan in dialoog met de kunstenaar. We werken met kunstenaars waarvan het werk misschien nog niet helemaal ‘af’ is, kunstenaars die een aanpassing in onze ruimte doen of een idee uitvoeren dat al een tijd in hun hoofd rondspookte. Zo schikt de ruimte zich keer op keer tot de kunstpraktijk van de kunstenaar en is het plafond opeens van lichtblauwe wolken voorzien of staat de ruimte vol met een enorme installatie waardoor er nog maar plek is voor drie bezoekers. We hebben hier in tweeënhalf jaar tijd met meer dan 50 kunstenaars gewerkt.

Omdat de ruimte zich continu schikt naar het onderzoek of het experiment van een individuele kunstenaar, is het altijd verrassend wat je hier aantreft. Midden in de tentoonstellingsruimte stond bijvoorbeeld ooit een knipinstallatie door Ian Skirvin. Op de openingsavond werd het haar van bezoekers daadwerkelijk geknipt. Het is ook voorgekomen dat rijdende cowboylaarzen tegen bezoekers opbotsten, dat er enorme muurschilderingen te zien waren, of dat de ruimte omgetoverd werd tot een minibioscoop voor 10 bezoekers. Binnen de tentoonstellingen organiseren we uiteenlopende evenementen zoals performances, lezingen of workshops.

Je bent hier altijd welkom om aan te schuiven, om koffie te drinken en te praten over kunst. Dat levert hele mooie gesprekken op. Ik vind het belangrijk om juist in het centrum van de stad te zitten, zodat ik naast de kunstliefhebbers ook de toevallige voorbijgangers kan ontvangen. Een groot focuspunt voor de komende jaren is dan ook: hoe kunnen we de kunst meer verbinden aan mensen die hier niet uit zichzelf binnenstappen? Dat proberen we nu al te doen door specifieke doelgroepen uit te nodigen. Zo ontvangen we met regelmaat een groep oudere dames van een creatieve dagbesteding, voor een workshop of een goed gesprek. Eerder bezochten ze wel eens Museum Het Valkhof. Toen ze hier de eerste keer binnenkwamen, dachten ze: ‘waar zijn we beland, is dit kunst?’ Maar door in gesprek te gaan, kwamen allerlei mooie verhalen naar boven, die we weer konden koppelen aan de tentoonstelling die te zien was.”

   - Fenne Saedt van RUIS

RUIS

Hertogstraat 119
6511 RX Nijmegen
Bekijk de locatie

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen:

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: