Februari: dit zijn de 3 biebtips van Susan

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid drie toffe biebtips in the spotlight. Tips voor activiteiten én bijpassende leestips, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

Deze maand geeft Susan Bink drie tips voor de maand februari. Na de lockdown kunnen er gelukkig weer fysieke activiteiten plaatsvinden in de bieb. Susan werkt op de afdeling Marketing & Communicatie als pr-adviseur.

1. Tinder van Toen: liefdesoproepen in de krant

Hoe hielden minnaars en geliefden contact toen er nog geen WhatsApp of Tinder was? Hoe maakten ze afspraakjes voor een geheime date? Vanaf halverwege 19e eeuw plaatsten ze oproepen in de krant waarin volop werd gesmacht, gemopperd en gewanhoopt. Ook stelden ze in huwelijksadvertenties heel andere eisen aan een partner dan tegenwoordig. Redacteur Mark Traa van Quest verzamelde honderden berichten op de razend populaire Instagram-pagina Liefde van Toen. Tijdens deze hilarische bloemlezing op Valentijnsdag in Bibliotheek De Mariënburg geeft hij een intiem inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders. We zijn heel blij dat deze lezing door kan gaan!

Waar: Bibliotheek De Mariënburg
Wanneer: 14 februari 2022

Boekentip!

Mark Traa – De mooiste van het land

In De mooiste van het land vertelt Mark Traa het nog niet eerder opgetekende verhaal van de vooroorlogse generatie Nederlandse schoonheidskoninginnen. Ook beschrijft hij hoe het de missen in hun latere leven is vergaan. En passant schetst hij een beeld van de mores in het Nederland van de jaren dertig van de vorige eeuw. Een soort ‘Mooiste meisje van de klas’ in boekvorm!

2. Kennisdelers: lezingen waarvoor je de deur niet uit hoeft

Een interessante lezing volgen vanuit je eigen luie stoel: dat is de online reeks Kennisdelers. Het is mij erg goed bevallen om op deze manier een lezing te volgen. En je kunt makkelijk vragen stellen aan de sprekers via de chat. Op dinsdag 1 februari is het de beurt aan schrijver Marc ter Horst. Voor zijn bekroonde kinderboek ‘Palmen op de Noordpool’ deed hij uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van klimaatverandering en de huidige stand van zaken. In deze lezing praat hij je aan de hand van foto’s en animaties op een toegankelijke manier helemaal bij. De laatste lezing in deze reeks is die van onderzoeker Erwin van Wijk op dinsdag 8 februari. Hij doet intensief onderzoek naar het Ushersyndroom, een zeldzame erfelijke aandoening waardoor mensen doof en blind worden. Waar wordt het Ushersyndroom door veroorzaakt? En hoe is het om hiermee te leven? Beide lezingen zijn vanaf 20.00 uur kosteloos te volgen via WebinarGeek.

Waar: online
Wanneer: 1 en 8 februari 2022

Boekentip!

Joyce de Ruiter – Niet horen, niet zien, niet zwijgen

Autobiografie van een jonge vrouw die op haar zestiende te horen krijgt dat ze voor haar veertigste door het syndroom van Usher doof en blind zal zijn. Ze stort zich volop op alles dat ze nog wel kan. Een mooi boek om na de lezing van Erwin van Wijk te lezen. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het moet voelen als alles om je heen donker en stil is.

3. Kindercollege: waarom heet je zoals je heet?

Heb je wel eens nagedacht over je eigen achternaam? Wie heeft die naam ooit verzonnen? Onderzoeker Eef van Hout weet heel veel van geschiedenis en vertelt tijdens dit kindercollege in Bibliotheek Muntweg precies hoe achternamen in de loop van de tijd zijn ontstaan. Ook weet ze of je je achternaam zomaar mag veranderen. De bibliotheek aan de Muntweg is een fijne plek om naar een activiteit te gaan of gewoon een boek te lezen. Ik kan het weten, want ik woon aan de Muntweg! Kom naar dit kindercollege op donderdag 10 februari van 16.00 tot 17.00 uur. Een leuk uitje voor na schooltijd en het is helemaal gratis! Geef je van tevoren wel even op via muntweg@obgz.nl.

Waar: Bibliotheek Muntweg
Wanneer: 10 februari 2022

Boekentip!

Astrid Sy – Noem geen namen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt een groep studenten in verzet tegen de deportatie van Joden vanuit de Amsterdamse Joodse Schouwburg. Kaat en Rosie (ik-personen) smokkelen met hulp van kinderverzorgster Josephine veel Joodse kinderen uit de crèche ertegenover om ze te laten onderduiken. Deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 15 jaar. Ik heb al veel positieve dingen over dit boek gehoord, maar nog niet zelf gelezen. Maar dat gaat binnenkort veranderen!

Dit vind je misschien ook leuk...