Februari: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Zin in een feestje, lachen in de schouwburg of turen naar de mooiste kunst? Dan heb je geluk, want het barst van de cultuur in Nijmegen deze maand! We hebben ons best gedaan om dé cultuurtips die je niet mag missen te verzamelen. Dit is er in februari te doen in cultureel Nijmegen.

Feestjes

3 februari 2023 – Subcultuur

Locatie: Doornroosje Poppodium
Subcultuur bestaat al tien jaar! En deze verjaardag verdient dan ook een onvergetelijke clubnacht. De organisatie van Subcultuur presenteert daarom een line-up van absoluut wereldformaat, met o.a. Âme, Darko Esser en Nuno dos Santos. In het hele pand zal er genoeg feestelijke ongein te beleven zijn waar elke 10 jarige blij van zou worden. Ben je erbij?

8 februari 2023 – Got a Match

Locatie: Brebl
Wil jij weten hoe jazz werkt, waar rock ′n roll haar inspiratie vandaan haalt, hoe je improviserend binnen de regels blijft en hoe je solerend de bocht uit kunt vliegen? Dan moet je naar de serie Got A Match in Brebl. Acht grote namen uit de Nederlandse jazzscene geven een masterclass én een concert op één avond, en jij mag de vragen stellen. Een inkijkje in een wereld van noten, maten, ritmes en melodieën, zoals je die normaal nooit meemaakt.

11 februari 2023 – Fiesta Macumba

Locatie: Doornroosje Poppodium
Fiesta Macumba maakt al jaren door heel Nederland het nachtleven veilig met het inmiddels bekende recept: dansen, flirten en genieten van de lekkerste Música Latina, van toen en nu. De Fiesta Macumba Soundsystem & friends bombarderen de dansvloer met een molotovcocktail van exotische geluiden. Alles wordt in de blender gegooid met een dampende dansvloer als resultaat!

Muziek & concerten

3 t/m 4 februari 2023 – Voorspel: Clubavond in de Thiemeloods

Locatie: Thiemeloods
Voorspel is Nimma’s nieuwste clubavond in de Thiemeloods waar je niet tot middernacht hoeft te wachten op de beste dj’s maar waar het feest eerder begint. Wel een intiem club-gevoel, geen slaaptekort. De beste selectors brengen je disco, house, funk en alles met een groovy sound. Wees er dus vroeg bij!

24 februari 2023 – De Naakte Waarheid

Locatie: Merleyn
De Naakte Waarheid is een “imperfectionistisch kunstcollectief” dat zich voornamelijk focust op het maken van muziek en theater met een literaire waarde. Ze zoeken de grenzen op van ’t clichématige om de samenleving een spiegel voor te houden. Op 24 februari organiseert De Naakte Waarheid een benefietavond. En de winst ervan keren ze uit aan het publiek!

24 februari 2023 – Meral Polat Trio

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Onder sublieme begeleiding van gitaar, toetsen en drums voert het Meral Polat Trio jemee op een meanderende reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klankenen de wortels van de blues. Aards, hoopvol en zielsnijdend. Het album Ez kî me (Wie ben ik) vertelt universele verhalen die vandaag een nieuwe betekenis krijgen.

Expo & kunst

t/m 19 februari 2023 – Complexiteit en eenvoud

Locatie: De Nieuwe Gang
De schilder Hans van Haaleen doet in zijn werk alledaagse dingen. Hij verzamelt informatie uit verschillende media, vaak beelden waar geweld op te zien is. Het zijn die foto’s die de meeste indruk maken, maar hij laat deze zelden gewoon als gewelddadig beeld zien. Op 19 februari om 15:00 uur vindt een laatste, interactieve bijeenkomst plaats met Gerard Koek, Hans van Haalen en publiek.

22 februari 2023 – Waalpainting: het februaribombardement

Locatie: Scheidemakershof
Vijftien onderwerpen uit de Canon van de Nijmeegse geschiedenis zijn geselecteerd om in de straten van Nijmegen af te beelden onder de noemer ‘Waalpaintings’. In de Scheidemakershof vindt je er één over het februaribombardement. Op 22 februari 1944 kwamen bijna 800 mensen om het leven tijdens een ‘vergissingsbombardement’. Lees het verhaal achter deze Waalpainting en bezoek de locatie eens, bijvoorbeeld op 22 februari.

t/m 11 maart 2023 – Frida Bernstsen: Bijna Niets

Locatie: RUIS
Kunstenaar Frida Berntsen is geïnteresseerd hoe ambacht en traditie vandaag de dag van betekenis kunnen zijn. Tijd is een terugkerend thema in haar werk. Bij RUIS toont Berntsen nieuwe textielwerken waarmee ze op experimentele wijze test hoe in deze series binnen en buiten samen kunnen komen. Bekijk haar nieuwe werken binnen de tentoonstellingsmuren van RUIS!

Theater, dans en meer

4 februari 2023 – Being wrong and how to admit it

Locatie: LUX Nijmegen
In Being wrong and how to admit it onderzoekt Zarah Bracht van Productiehuis Theater Rotterdam het fenomeen ‘fouten bekennen’. Beeldend muziektheater over de onmacht om spijt te bekennen. De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

11 februari 2023 – La Despedida

Locatie: LUX Nijmegen
La despedida - letterlijke betekenis: het moment van afscheid nemen - zit in alles wat bestaat. Geïnspireerd door de troostrijke cantates van Johann Sebastian Bach brengt choreograaf Patricia van Deutekom met la despedida een hedendaags requiem met stevige autobiografische inslag. Explosieve dans, emotionele tekst en stuwende live muziek smelten samen tot een poëtisch dansconcert.

16 februari 2023 – Jawad Es Soufi

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Jawad Es Soufi maakt een hilarische en toch bijzondere achtbaan mee in zijn middelbareschooltijd die doorslaggevend is geweest in zijn ontwikkeling. In deze voorstelling laat hij via zijn alter ego Sloegie zien hoe opvoeding, omgeving en onderwijs een grote rol hebben gespeeld in zijn leven en hoe die drie factoren ervoor hebben gezorgd dat hij de persoon is die hij vandaag de dag is.

Voor kinderen

3 februari 2023 – Erik of Het Kleine Insectenboek (8+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Erik is een fantasierijk jongetje dat gefascineerd is door insecten. Als hij plotseling krimpt tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in het stadspark. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan huizen. Een visuele en muzikale familievoorstelling, waarbij je ogen en oren tekortkomt.

12 februari 2023 – Anne, 12 jaar, wordt een groot succes (8+)

Locatie: De Lindenberg
Na hun eerdere voorstelling Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden zijn Wildpark en Anne van der Steen nu terug met Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. “Puntig en met een ijzersterke timing waarbij het lachen om dat meisje subtiel plaatsmaakt voor medeleven en voelen; alsof je zelf Anne bent geworden,” schrijft het AD over de voorstelling.

19 februari 2023 – Op muzikale reis met Jeritza Toney (3+)

Locatie: De Lindenberg
Rasverteller en muzikante Jeritza Toney neemt iedereen vanaf drie jaar mee op een heerlijke muzikale reis tijdens de voorjaarsvakantie. Jeritza vertelt verhalen, zingt en speelt muziek, in nauw samenspel met het publiek. Ze houdt moeiteloos rekening met een bepaald thema, of vertelt het verhaal uit een (prenten)boek naar keuze. Ga mee op reis!

Dit vind je misschien ook leuk...