Expat life in Nijmegen: Nanette, Duitsland

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Nanette Ashby uit Duitsland...

"Ik ben in 2018 naar Nijmegen verhuisd, maar ik ben hier al veel geweest sinds 2017. Mijn partner is Nederlands en studeert in Nijmegen, dus ik was vaak op bezoek. Na mijn verhuizing heb ik Kunst- en Cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Het laatste jaar studeerde ik in Leiden, maar in september ga ik terug naar de Radboud voor een research master.

Een van mijn favoriete dingen is waarschijnlijk terugkeren naar de stad met de trein. Je rijdt over de brug en de skyline van Nijmegen verschijnt. Het voelt altijd alsof je weer thuiskomt. En zo zie ik de stad in het algemeen: het is mijn thuis weg van huis. Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland, maar sinds ik hier ben komen wonen, wil ik graag in Nederland blijven. Ik ben verliefd geworden op de stad, op de omgeving en op de mensen.

Nijmegen is gezellig, niet zo hectisch als Amsterdam, maar je hebt nog steeds veel culturele opties. Het ontbreekt je aan niets. We hebben de LUX, de Lindenberg - en geweldige evenementen zoals de Kunstnacht. En Nijmegen is een studentenstad, dus er gebeurt altijd wel iets interessants.

Hotel Credible was lange tijd mijn favoriete plek en ik hou van de omgeving. Vanuit het Valkhofpark heb je bijvoorbeeld een geweldig uitzicht over de Waal. Maar ik woon in Nijmegen-Oost en ik ben helemaal weg van Nijmegen-Oost. Het is een heel mooi en relaxed deel van de stad.

Ik was verrast hoe makkelijk het was om me hier thuis te voelen, vrienden te vinden en een leven op te bouwen. Ik denk dat het geholpen heeft dat Nijmegen een erg liberale en open stad is. Natuurlijk heb ik Nederlands geleerd sinds ik hier woon, maar vooral vlak na mijn eerste verhuizing naar een nieuwe plek, laat staan een nieuw land, hielp het enorm dat je met Duits of Engels al een heel eind kon komen.

Het enige wat ik echt mis - en dat is heel specifiek Duits - is autorijden. Nederland heeft een geweldig openbaar vervoersysteem - en natuurlijk kun je alles met de fiets bereiken. Waar ik vandaan kom in Duitsland, doe je alles met de auto, en rijden in de auto terwijl je naar de radio luistert kan heel meditatief zijn. Nu rijd ik nauwelijks meer, dus als ik in een auto zit, is dat iets speciaals."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.