Expat life in Nijmegen: Elna, Duitsland

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Elna Schmidt uit Duitsland...

"Ik ben in 2018 naar Nijmegen verhuisd, waarschijnlijk uit de meest cliché redenen waarom een Duitser naar Nijmegen zou kunnen verhuizen: om Psychologie te studeren. Op dit moment doe ik een onderzoeksmaster Social & Cultural Science met een Political Science focus en werk ik parttime.

De eerste keer dat ik Nijmegen bezocht was voor de open dag van Radboud. Ik verbleef in Hotel de Prince in de Lange Hezelstraat. Daar kan het niet misgaan, het is waarschijnlijk het leukste deel van de stad. Nu ben ik er nog steeds en het bevalt me prima. Nee, eigenlijk hou ik inmiddels van Nijmegen.

Het is vooral de vibe van Nijmegen. Ik werk in Eindhoven, en ik ben in Den Bosch geweest, en Utrecht, en Amsterdam. Dat zijn allemaal leuke plaatsen, maar er is gewoon iets met Nijmegen. Het is gek, maar het motto van de stad klopt echt: old city, young vibe.

Een van de plekken waar ik bezoekers het liefst mee naartoe neem is waarschijnlijk Opoe Sientje, een bar op een boot. Het is er geweldig. Ze hebben lekker eten, goede drankjes en lekkere koffie. In Duitsland zou een plek als deze nooit bestaan. Het zijn drie boten die aan elkaar vastzitten en je kunt op vijftien verschillende plaatsen van de boot vallen. Duitsers zouden er nu al een hek van twee meter omheen hebben gezet.

Iets waarvan ik denk dat internationale studenten zich bewust moeten zijn, is dat het heel moeilijk is om een baan te vinden als je geen Nederlands spreekt. Ik denk dat het onmogelijk is om hier een goed leven op te bouwen zonder de taal te spreken.

Ik spreek inmiddels redelijk goed Nederlands en dat biedt nieuwe inzichten. Je merkt het niet als je geen Nederlands spreekt, maar je mist de ongedwongen babbels tussendoor. Als je de taal niet spreekt, kom je nooit uit je bubbel. Je komt alleen in contact met mensen van je eigen leeftijd.

Maar een van mijn favoriete Nederlandse dingen om te doen is het volgende: je moet naar de snackbar gaan en naar de snacks kijken en je afvragen: wie heeft bedacht om al die dingen te frituren? En dan haal je je friet en je snack - kies een snack die je niet kent - en dan ga je naar de rivier om je friet en je snack op te eten. Als je dan ook nog naar de Waal fietst, is het een volwaardige Nederlandse ervaring."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.