Expat life in Nijmegen: Dim, Roemenië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Dim uit Roemenië...

"Op een gegeven moment had ik een openbaring dat ik psychologie wilde studeren - en op de een of andere manier kwam ik op de Radboud pagina terecht. Ik had gewoon een gevoel van, oh, ik vind het hier echt leuk. Uiteindelijk heb ik me alleen voor Nijmegen ingeschreven en afgelopen zomer ben ik hierheen verhuisd voor mijn eerste studiejaar.

Ik kom oorspronkelijk uit Boekarest, dus in vergelijking is Nijmegen een kleine stad. Maar als ik een avondje uit ga in Nijmegen, heb ik het gevoel dat het interessant wordt. Het is een kleine stad, maar er is veel te doen. Dat vind ik leuk aan de stad. Je hebt een Irish Pub, een vintagewinkel en een gemeenschapscentrum in dezelfde straat.

Een van mijn favoriete plekken in de stad is De Onderbroek. Ik ga er vooral heen voor raves of andere muziekevenementen. Het ligt in het centrum van de stad, wordt door de gemeenschap gerund en heeft een anarchistische vibe, wat ik leuk vind. De mensen zijn erg gezellig en erg vriendelijk, en de muziek is divers met veel indie of underground artiesten.

Verder vind ik het ook leuk om door de Lange Hezelstraat te lopen. De winkels zijn een beetje duur, maar het is een geweldige plek om te gaan windowshoppen. Mijn ideale huis is gewoon een oma-huisje met veel rommel en kleurrijke dingen, dus ik raak er behoorlijk geïnspireerd. En het is waarschijnlijk mijn favoriete deel van de stad.

Er zijn zoveel kleine details die ik graag ontdek over Nederland, waarvan ik denk dat ik ze nooit had leren kennen als ik me niet had ondergedompeld in de cultuur. Ik denk dat Nederlanders zich soms niet realiseren welke dingen ze doen die exclusief Nederlands zijn.

Een van mijn favoriete dingen zijn bijvoorbeeld de babyaankondigingen die mensen in hun voortuin ophangen. Ze sturen ook kaarten na de geboorte van een baby en delen deze levensgebeurtenissen met iedereen die ze kennen. Dat is schattig en ouderwets. Het is niet alleen een Facebook-post, maar ook een echte kaart. Ik hou echt van dat soort dingen.

Waar ik wel aan moest wennen toen ik hierheen verhuisde, was het indrukken van de stopknop op de bus. Omdat ik uit een veel dichterbevolkte stad kom, stopt de bus gewoon bij elke halte. Daardoor heb ik hier een paar keer mijn halte gemist voordat ik me realiseerde dat je moet laten weten dat je wilt uitstappen."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.