Expat life in Nijmegen: Romane, Frankrijk/Indonesië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Romane uit Frankrijk/Indonesië...

"Ik ben geboren in Frankrijk, maar verhuisde naar Indonesië toen ik drie was. Natuurlijk bezocht ik familie in Frankrijk toen ik jonger was, maar ik heb het grootste deel van mijn leven buiten Europa gewoond. En als ik heel eerlijk ben, weet ik niet helemaal zeker hoe ik in Nijmegen terecht ben gekomen.

Het was tussen Nijmegen en drie andere universiteitssteden toen ik moest beslissen waar ik zou gaan studeren. En ik koos deze. Ik heb niet onderzocht hoe de universiteit eruitzag of hoe de stad eruitzag - maar ik ben nu heel blij met mijn keuze. 

Een van de belangrijkste redenen waarom ik zo van Nijmegen hou, is waarschijnlijk de universiteit. Radboud is geweldig. Het is niet zo'n universiteit waar je er tegenop ziet om weer de campus op te gaan om te studeren - er gebeurt altijd zoveel, er zijn veel activiteiten en sprekers, en het is heel makkelijk om mensen te ontmoeten. 

Maar ik had wel een enorme cultuurschok toen ik hier voor het eerst kwam wonen. Nederland is extreem georganiseerd. Dat viel me echt op toen ik hier aankwam. Ik stapte uit bij station Heyendaal, in de straat waar de HAN is gevestigd. Het is een hele normale straat. Gewoon een grote weg en wat groen aan de zijkant. Maar ik weet nog dat ik daar uitstapte, om me heen keek en dacht: 'Dit voelt alsof ik in een nepwereld ben.' Het zag er allemaal zo perfect uit en het was heel schoon. Ik vond dat indrukwekkend.

Indonesië is ongelooflijk rijk aan cultuur. Ik zeg natuurlijk niet dat Nederland geen cultuur heeft. Maar in Indonesië zie je offers op de grond, je hebt overal tegelijk ceremonies. Hier daarentegen is de cultuur "stiller". Ik denk dat dat een goede manier is om het te zeggen. Het is veel stiller.

Mijn favoriete plek in de stad is beneden bij de Kaaij en dan over de brug. Er zijn een paar kleine strandjes en als de zon daar ondergaat en de paarden in de buurt zijn, is dat mijn favoriet. Het is het dichtst bij Indonesië dat ik kan komen en ik ben daar heel tevreden mee!

Maar over het algemeen is Nijmegen een stad die voor veel mensen heel gemakkelijk een thuis wordt - en veel mensen die ik heb gesproken hebben hetzelfde gevoel."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.