Een halve eeuw Doornroosje: herinneringen ophalen en muzikaal vooruitblikken

| Simone Vos

Poppodium Doornroosje bestaat 6 december 50 jaar en dat is uiteraard reden voor een feestje! Met twee publieksknallers, een expositie en een verjaardag in kleine, besloten kring doet Doornroosje waar ze goed in is: muzikaal vooruit kijken en tot diep in de nacht een feestje bouwen. Harm Hofmans coördineert de feestplannen en vertelt over de verjaardag.

“De voorpret begon dit jaar al op Down the Rabbit Hole met een porto party, maar op de Kunstnacht van dit jaar is de publiekscampagne echt van start gegaan. Daar stond de multimedia-installatie van Sjef van Beers waarin foto’s uit het archief van Doornroosje te zien waren. Bezoekers die een herinnering hadden aan één van die foto’s, konden een tekst op de foto schrijven”, aldus Harm. “Die foto’s komen straks in de expositie Sprookjes van Roosje te hangen, samen met andere verhalen van bezoekers. Bezoekers kunnen hun herinneringen en verhalen achterlaten op onze website, maar ook in de videobooth die bij Doornroosje staat.”

Verhalen en herinneringen van bezoekers

“Het verhaal van de bezoeker is voor ons heel belangrijk. Zonder bezoekers geen Doornroosje. Het gebeurt natuurlijk pas echt als iemand een band ziet of een dansavond beleeft. Die beleving en herinnering staat centraal bij ons jubileum. Bijvoorbeeld het verhaal van een jongen en een meisje die elkaar tijdens Oud en Nieuw in Doornroosje ontmoetten, daarna gingen skinny dippen en nu nog steeds samen zijn. Dat zijn mooie verhalen”, gaat Harm verder. “Wat betekent Doornroosje voor jou? Of het nou in het oude pand is, of in het nieuwe poppodium, dat maakt niet uit. Het gaat ons erom wat je hebt beleefd. De herinnering aan Doornroosje."

Drie feestjes

Op 6 december kijkt Doornroosje met familie, vrienden, huidige en oud-medewerkers terug, maar vooral ook vooruit, op een besloten verjaardagsfeestje. Hier wordt de expositie Sprookjes van Roosje officieel geopend en vanaf 8 december is de tentoonstelling te zien in De Lindenberg. "In die expositie staan dus de verhalen van bezoeker centraal", zegt Harm. "Naast de foto’s, video’s en andere verhalen van bezoekers, zijn er ook posters te zien die kunstenaar Nick Twaalfhoven speciaal voor de gelegenheid heeft ontworpen. Hij liet zich inspireren door de verhalen van de bezoekers en de concerten waar ze zijn geweest.”

Daarnaast vindt op 8 december het eerste feestje voor het publiek plaats: het indoor festival Upon the My-O-My. “Dit is een echt Doornroosje festival", zegt Harm. “Het zijn niet per se de bekendste namen van nu, maar allemaal acts die genres overstijgen en muzikaal de toekomst verkennen: van spacende rock en jazz tot dance met wereldse invloeden."

Het tweede verjaardagsfeestje is op 15 december. “Dan is het de beurt aan Oscillator: dansen in Roosje dus. Dit wordt een mooie combinatie van beeld, muziek en licht. Zelfs het AV-verhuurbedrijf verklaart ons voor gek dat we meer dan 200 meter aan LED-strips naar binnen rijden voor één feestje in Roosje", lacht Harm. “We dansen de klok rond: van tien uur ’s avonds tot tien uur ’s ochtends. De muziek staat voorop, maar de audiovisuele beleving is ook erg bijzonder. Je wordt helemaal ondergedompeld.”

Heb jij ook een verhaal over Doornroosje dat je wilt delen? Ga dan naar de website van Doornroosje. De expositie in De Lindenberg is tot en met 20 december te zien. Kaartjes voor Upon the My-O-My en Oscillator koop je op doornroosje.nl.

Foto's: Doornroosje

Dit vind je misschien ook leuk