December: dit zijn de 3 biebtips van Syl

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid drie toffe biebtips in the spotlight. Tips voor activiteiten én bijpassende leestips, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

Deze maand geeft Syl Versteegen twee tips voor kinderen (en ouders!) om de huidige lockdown mee door te komen én ze tipt de Nationale Voorleesdagen in januari. Syl is communicatiemedewerker en houdt zich bezig met campagnes en online communicatie.

1. Leen een Digi Toolkit bij de bieb

Thuis experimenteren met het ontwerpen van robots, het maken van animatiefilmpjes of het programmeren van games? Dat kan met een Digi Toolkit van de bieb. Digi Toolkits zijn dozen met allerlei digitaal spelmateriaal, waarmee kinderen leren programmeren, filmen, ontwerpen en coderen. Ze zijn te leen bij Bibliotheek Muntweg in Nijmegen, maar ook bij de bibliotheken in Groesbeek, Elst, Bemmel en Beuningen. Kinderen hoeven zich in de kerstvakantie niet meer te vervelen! Bibliotheekleden kunnen per abonnement twee weken lang gratis een Digi Toolkit lenen. Meer weten? Kijk op www.obgz.nl/digitoolkit. Hier vind je ook handige instructiefilmpjes van het spelmateriaal

Boekentip!

Rian Visser - Wat slim, een robot!

Er komen steeds meer robots. Niet zo gek: want een robot kan alles! Van koeien melken tot helpen bij het genezen van mensen. In dit boek ontdekken kinderen op een leuke manier alles over robots en drones. Een boek in heldere taal, vol leuke weetjes. Met tekeningen van Loes Riphagen en superveel mooie foto's. Voor kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden, maar wel alles willen weten over robots.

2. De thuischallenges van de BiebBoys

Vervelen je kinderen zich al te pletter tijdens de verlengde kerstvakantie? Laat ze de 'BiebBoys voor thuis' video's kijken! In de video’s beleven BiebBoys Kees en Joran de gekste dingen. Niet alleen in de bieb, maar ook in filmhuis LUX, natuurmuseum de Bastei, het Vrijheidsmuseum, het Nijmeegse stadhuis en cultuurhuis De Lindenberg! Met elke aflevering een toffe thuisopdracht, rond bv. een spookverhaal, emoticons, The Voice of the BiebBoys, N.E.C. of de Schetenwet! BiebBoys Joran en Kees maken van jullie kerstvakantie een feestje vol leesplezier. Bekijk alle afleveringen via www.biebboys.nl

Boekentip!

Sanne de Bakker – Alles wat je moet weten over scheten

Joran laat in de aflevering over de ‘Schetenwet’ de hele tijd vieze scheetjes, tot groot ongenoegen van Kees. Maar wat zijn dat eigenlijk, scheten? In dit boek kom je van alles te weten over ‘winderigheid’. Wist je bijvoorbeeld dat je de meeste scheten laat als je slaapt? En dat honden ontzettend veel windjes laten? Met heel veel stinkmoppen, weetjes, grappige gedichten, krantenartikelen, strips en kleurenillustraties.

3. Nationale Voorleesdagen (26 januari t/m 5 februari 2022)

Eind januari gaan de Nationale Voorleesdagen van start! Van 26 januari tot en met 5 februari 2022 staat de bibliotheek in het teken van voorlezen. Voorlezen is namelijk goed voor de taalontwikkeling en zo gezellig! Op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen inspireren we je graag met tips om het voorlezen nog leuker te maken. We organiseren (onder voorbehoud!) de leukste voorleesactiviteiten en voorstellingen. Thuis kun je aan de slag met een zoekplaat van het voorleesboek ‘Vos gaat een stukje rijden’, gemaakt door de Nijmeegse illustrator Jelko Arts. En wist je dat je een gratis voorleesknuffel ontvangt wanneer je jeugdlid wordt tijdens de Nationale Voorleesdagen? Een jeugdlidmaatschap is helemaal gratis!

Boekentip!

Susanne Strasser – Vos gaat een stukje rijden

Vrolijk prentenboek uit de Prentenboek Top 10 over Vos die op pad gaat met zijn loopauto. Hij racet door de velden, over steentjes en door de plassen. Hij heeft niet in de gaten dat eerst Muis, daarna Mol en uiteindelijk een hele stoet dieren met hem meereist. Geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk...