De Nijmeegse band Waltzburg geeft 'n feestje in NDRGRND

De Nijmeegse band Waltzburg treedt vrijdagavond 22 maart op in hun thuisstad. Niet in Merleyn of Doornroosje, maar in de NDRGRND! Ze bouwen er meteen een goed feestje omheen: First Waltz. Met onder andere een MC, een DJ, beerpong, én een gratis goudvis voor de eerste 10 bezoekers. Daar moeten we meer van weten!

Hoe kwamen jullie op het idee om als band een feest in de NDRGND te geven? 

We merkten dat veel bandavonden een best statische formule hebben. De opzet van voorprogramma – pauze – hoofdprogramma begon ons tegen te staan. Uiteindelijk sta je als publiek best veel te wachten. Zo’n avond spelen is niet iets wat we nooit meer willen doen, maar we kregen wel het idee om een keer iets spannenders te proberen.

We willen met een lossere benadering een feest geven, waarbij we een aantal van onze domme ideeën kunnen realiseren. Dus niet per se een clubavond, maar een feest waar we optreden en waar ook andere dingen te doen zijn. Bij First Waltz kun je bijvoorbeeld karaoke doen in plaats van dat er een voorprogramma speelt. Zo moet het publiek zichzelf opwarmen, voordat wij als band ons best gaan doen.

De NDRGRND is een logische locatie om First Waltz te doen. Toen ik 17 was, was die plek echt mythisch. Het was de plek waar De Staat een nummer over had geschreven, en waar altijd superhippe alternatieve mensen waren. Ik zat toen nog niet in deze band, maar ik kende de bandleden altijd als die boys die elkaar de hele avond aan het schuren waren. Toen kon je er wekelijks bandjes zien, maar daar zijn ze mee gestopt. Kensington schijnt er een te hebben gespeeld waarbij aan het einde van de show niemand in NDRGRND zijn broek meer aan had. Het leek ons cool die oude tijden weer een beetje te doen herleven.

Hoe zouden jullie je fans omschrijven? 

Als mensen die geboren zijn tussen 1950 en 1965, die minstens één kind hebben. De uiterlijke overeenkomsten tussen ons en onze fans en ons zijn sprekend. Ook hebben onze fans kinderen die in een band spelen. Ze gunnen hun kinderen het allerbeste met hun hobby, en ondersteunen financieel waar mogelijk. Waarvoor dank.

Wij zijn voor de rest best wel onbepaald hierin. Natuurlijk kunnen we op Facebook, Instagram en Spotify zien welke kenmerken ons publiek heeft, maar daar doen we niet per se iets mee. We hebben ook niet echt een eenduidige doelgroep als tienermeisjes of mannen die van gitaarsolo’s houden. We proberen verschillende aspecten te pakken van dingen die we vet vinden, en daarmee hopen we ook verschillende doelgroepen te kunnen aanspreken.

Kunnen we die avond (of binnenkort) nieuwe muziek van jullie verwachten?

Jazeker, die avond spelen we best veel nieuw werk. Er zijn ook nog maar vier nummers uit, dus dat is niet zo moeilijk. Maar die dag releasen we ook voor het eerst in lange tijd weer nieuw werk: de single Gotor. Gotor komt uit op de streamingsdiensten én met een video. De clip hebben we opgenomen net over de grens bij Millingen aan de Rijn. Daar doet de uitgestrektheid van het landschap bij vlagen op een weirde manier Amerikaans aan. We kregen het idee om daar met alle videoclip-clichés te gaan spelen. Uiteindelijk is de clip een intense mix van fisheye shots, animaties van bandleden en dierenvideo’s geworden.

We hebben er echt zin in weer muziek te gaan releasen en nieuwe dingen te laten horen. Onze EP Latest News is alweer ruim een half jaar oud. We hebben gewoon heel veel lol in het opnemen van videoclips en het maken van artwork, dus het voelt goed om weer wat te maken met z’n allen.

Is het een eenmalig feestje, of krijgt het een vervolg?

Daar hebben we nog niet echt over nagedacht. Ik zou het heel lame vinden als dit ook weer een formule wordt, juist omdat we willen reageren op de formule van standaard bandavonden. Als het bevalt of als we het idee hebben dat het een vervolg verdient, doen we het opnieuw. Als we hier rijker van worden stoppen we wel sowieso met Waltzburg.

Gratis goudvissen, waarom? Zijn jullie niet bang voor de PETA?

Fijn dat je het vraagt. Eindelijk. We hopen niet dat PETA onaangekondigd langskomt, al zou de gratis exposure zeer welkom zijn. Sowieso was het idee toen we die gratis goudvissen in het evenement zetten dat het aandacht zou genereren. Maar dat werkt dus totaal niet, want niemand reageert er echt op. Ken jij nog iemand bij PETA?

Tot slot: wat gaat de bezoeker beleven en waarom mag je dit feestje niet missen? 

Je krijgt dus sowieso een optreden van Waltzburg. We hebben daarnaast in ieder geval een karaokeset, een beerpongtafel en een MC geboekt die MC Battletank heet. DJ Dreihund komt draaien, die draait Italo en hits uit de jaren ’80.

Hoe het er verder precies uit gaat zien ligt ook heel erg aan het publiek. Bezoekers moeten vooral hun goede zin en hun zwembroek meenemen. Je telefoon kun je thuislaten, want je hebt geen bereik in de NDRGRND. Echt veel influencers zijn er dan ook niet op de avond zelf.

De deuren in de NDRGRND openen op vrijdag 22 maart om 22:00. Een kaartje kost €9,87 en koop je via https://www.doornroosje.nl/event/waltzburg-first-waltz/
 

Tekst: Waltzburg
Headerfoto: Jessie Kamp

Dit vind je misschien ook leuk