Voorleesfeest in Bibliotheek Mariënburg_fotograaf Marcel Krijgsman

Dé biebtips voor oktober

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten en jezelf of je kind(eren) te ontwikkelen.

1. Kinderboekenweek

Van 4 t/m 15 oktober is het weer Kinderboekenweek! Een week die bol staat van de meest prachtige verhalen voor kinderen. Het thema is dit jaar ‘Bij mij thuis’. De bieb organiseert in verschillende vestigingen vrolijke voorstellingen, creatieve workshops en mooie vertelsessies. Een tipje van de sluier: op zaterdag 7 oktober is tussen 11 en 12 uur schrijver Gary Northfield te gast in Bibliotheek Mariënburg. Hij is bekend van de populaire boekenserie ‘Julius Zebra’. Gary komt vertellen over zijn nieuwe serie ‘Leif de pechviking’ en geeft een tekenworkshop. Natuurlijk gaat hij ook signeren en mogen kinderen met hem op de foto. Vergeet vooral ook niet een bezoek te brengen aan het Nijmeegs Kinderboekenfeest op zaterdag 14 oktober in de Lindenberg. Het is een feest boordevol voorstellingen, films, schrijvers en workshops. Kijk hier voor meer info over het programma en de kaartverkoop.  

Boekentip!

Mijn huis is jouw huis – Yvonne Jagtenberg

De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. ‘Mijn huis is jouw huis,’ zei de moeder van Pats. Daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en er werd een kamertje bij gebouwd. En ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en steeds meer huis! Tot er op een dag iemand zegt dat het zo écht niet verder kan… Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023.

2. Kennisdelers: online lezingen

Op 10 en 11 oktober van 20.00 tot 21.00 uur staan er weer twee Kennisdelers op het programma, de online lezingen van de bieb. Meedoen is gratis via Webinargeek. Op dinsdag 10 oktober geeft stadsarcheoloog Joep Hendriks toelichting op de vondst van een grafveld uit de vroege middeleeuwen in Lent. Nog niet eerder kon een vroegmiddeleeuwse gemeenschap zo nauwkeurig worden bestudeerd. Joep vertelt over de bevindingen. Op woensdag 12 oktober gaat onderzoeker Janny Stapel in op de motorische ontwikkeling van kinderen. Sommige kinderen zijn wat trager, zoals bijvoorbeeld kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD). Hoe werkt dit? In deze online lezing zal Janny Stapel hier dieper op ingaan. Meedoen is gratis, wel even hier aanmelden.  

Boekentip!

Nieuwe historische atlas van Nijmegen: 2000 jaar stad aan de Waal - Wilfried Uitterhoeve

De geschiedenis van Nijmegen wordt in deze Nieuwe historische atlas uiteengezet aan de hand van onder meer reconstructietekeningen, oude kaarten, pentekeningen, luchtopnamen en andere foto's.

3. Seizoenspresentatie podcast De witte stok

Sander Smale en Tatjana Wehrmann vertellen in hun maandelijkse podcast ‘De witte stok’ waar zij als blinden letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen. Acceptatie, mobiliteit, werk en opleiding, hobby’s, technologie en wet- en regelgeving zijn onderwerpen die in de podcast aan de orde komen. Na een succesvol eerste seizoen lanceren ze op zondag 15 oktober, de ‘Internationale Dag van de Witte Stok’, hun tweede podcastseizoen in Bibliotheek Mariënburg. Tijdens deze ontspannen middag vertellen Sander en Tatjana wat je van het nieuwe seizoen kan verwachten en hoe het tot stand is gekomen. Host is comedian en podcastmaker Wouter Monden, die Sander en Tatjana gaat interviewen. Aanmelden kan via deze link

Boekentip!

Gezien: Leven met een visuele beperking – Marijke Osinga

Twintig verhalen van mensen met met een visuele beperking over hun leven en de manier waarop ze met hun beperking omgaan in de Nederlandse maatschappij. Ze zijn ermee geboren of ze werden erdoor getroffen later in hun leven. Hun achtergronden en ervaringen zijn totaal verschillend, net als de manier waarop ze met hun beperking omgaan.

Dit vind je misschien ook leuk...