BCKYRD-Festival: het meest diverse festival in Nijmegen

| Jeroen Neefs

Nijmegen heeft er een nieuw Urban Culture festival bij: het BCKYRD-festival. Een festival met een smeltkroes aan muziek- eet- en leefstijlen; dat is hoe organisatoren Diede van Overbeek, DaveNunes en Sam Aduagye het nieuwe festival omschrijven. Het festival vindt dit jaar voor het eerst plaats op zaterdag 10 september op het NYMA-terrein en is een samenwerking tussen De Achtertuin, Fiesta Macumba, Boeket, Froday, Jiwa Jiwe en Get Down.

Op zes verschillende stages wordt muziek vanuit de hele wereld gespeeld, van salsa, Latin en disco tot house, R&B en hiphop. Het BCKYRD-festival wil mensen verbinden, en niet alleen via muziek.

Blending Colors

Het idee van een nieuw festival ontstond in De Achtertuin. Dave en Sam draaien daar vaak als DJ’s op het terrein, waarvan Diede mede-eigenaar is. Ze ontdekten de overeenkomsten tussen de muziek en bedachten een concept waar verschillende muziekstijlen samenkomen. Daarmee was het BCKYRD-festival geboren. Een ‘eigenzinnig’ festival van een cultureel niveau dat we in Nijmegen nog niet eerder hebben meegemaakt. Mede dankzij de organisatoren, die puur doen wat ze zelf leuk vinden.

Divers en inclusief

Als eigenaar van het festival DRIFT weet Diede inmiddels wel hoe je een groot festival moet opzetten. Toch is het BCKYRD-festival iets anders. Het festival is veel breder dan alleen muziek. Het gaat over het delen van een lifestyle. Het is een totaalconcept waar muziek, dans, sport en straatculturen samenkomen. Diversiteit en inclusiviteit zijn daarbij centrale thema’s, waarbij verschillende culturen samen worden gebracht en de overeenkomsten met elkaar worden opgezocht. Die diversiteit zijn we ook terug in de programmering. Niet alleen in muziekstijlen, maar ook in de wisseling van ervaren DJ’s in combinatie met jong Nijmeegs talent. Bovendien zien we met het brede aanbod aan foodtrucks en gerechten ook daar verschillende culturen samenkomen.

Feeling met de stad 

Diede, Dave en Sam gingen aan de slag met een team van jonge mensen en lokale promotors. Jonge mensen krijgen via het BCKYRD-festival een podium om ervaring op te doen rondom het organiseren van een festival. Daarnaast is gekozen voor een samenwerking met lokale promotors om de feeling van Nijmegen te behouden. Daarmee werd een bak aan energie gecreëerd om samen dit nieuwe festival tot een succes te maken.

Diezelfde energie zullen we ook terugzien tijdens het festival. Zo wordt een danscirkel gecreëerd waar dansers inspringen en tegen elkaar strijden en zal er een basketbal playground zijn om even te ontspannen aan de muziek. In combinatie met kleurrijke podia, het rauwe NYMA-terrein en een van de laatste zomerdagen van het jaar, belooft dit een festival te worden waar iedereen van elkaar kan genieten.

Onvergetelijke ervaring

Wanneer is BCKYRD echt een succes? Als mensen spreken van een bijzondere ervaring en nog dagen napraten over dit festival, vinden de organisatoren. De eerste voortekenen zijn goed. Zo zijn de early-bird tickets al uitverkocht, waardoor de organisatoren hopen om uiteindelijk 4.000 mensen op het festivalterrein te mogen ontvangen. De droom is uiteindelijk om een jaarlijks terugkerend festival te creëren met maar liefst 10.000 bezoekers.

Wil je ook naar het BCKYRD-festivalop zaterdag 10 september? Kijk dan snel op www.bckyrdfestival.nl.

 

Fotografie: Edwin Smits