Augustus: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Augustus in Nijmegen: volop zomer! Ga jij deze zomer helemaal los op een muziekfestival of housefeestje, of laat je je liever inspireren door Podium aan de Waal of Museum het Valkhof? Wat ook je voorkeur heeft, wij hebben de leukste uitjes weer voor je op een rijtje gezet.

Festivals

12 t/m 14 augustus 2022 – Festival Festiek Etiek

Locatie: Park Brakkenstein
Ga uit je bol op heerlijke muziek uit binnen- en buitenland, neem deel aan clinics en of workshops, of ga even lekker relaxen tijdens een documentaire onder het genot van lekker eten en drinken. Wandelen over het terrein, snuffelen tussen de talrijke LP’s op de platenbeurs of iets leuks uitzoeken op de festivalmarkt en ondertussen kijken naar de kids die zich vermaken in de attracties: het kan allemaal tijdens het driedaagse Festival Festiek Etiek!

13 augustus 2022 – PONTON

Locatie: Hubert
Vorige keer was zo'n succes, dat ze het op 13 augustus nog eens gladjes over doen. Hubert, BijSMAAK en Paak slaan de handen in een voor weer een knallende 2022 editie. Nu met een kunstprogramma van WIEBERT en een vleugje Down the Hubertlands. Heerlijke muziek en een multidisciplinaire kunst verspreid over het terrein. Ben je er ook bij?

27 en 28 augustus 2022 – Limes Festival 2022

Locatie: Valkhofpark
Zeven dagen lang staat het Valkhof in het teken van onze rijke Romeinse geschiedenis. Daarbij staat de Limes centraal: de oude grens van het Romeinse Rijk. Wil je weten hoe het is om een Romein te zijn in Nijmegen? De Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof bieden een uitgebreid programma van mini-colleges, workshops en historische wandelingen over de Romeinen. En in het Valkhofpark ontmoet je ze op 26 en 27 augustus in levenden lijve!

Muziek & concerten

19 en 20 augustus 2022 – Smaakmakers XL

Locatie: Boules Bites & Bar
Je weekend in met heerlijk eten, lokale bieren en wijnen, magische visuals, swingende muziek van Nijmeegse DJ’s en bovenal, een fijn publiek? Dan ben je bij Boules Bites & Bar aan het juiste adres. Op 19 en 20 augustus kun je er al je zintuigen laten prikkelen tijdens Smaakmakers XL!

26 augustus 2022 – Wet/Works

Locatie: Merleyn
Minimal house is een genre dat op dit moment in Nijmegen nog niet echt een plek heeft, maar dat zeker bij een stad als deze thuishoort. Typerend voor deze sound zijn de funky basslines, groovy drums, en fijne geluidjes. Alles voor een feel-good avond dus. Het Wet/Works team gaat vrijdag op 26 augustus voor anker in Merleyn om Nijmegen Minimal House te brengen. Natte voeten gegarandeerd!

28 augustus 2022 – Podium aan de Waal: Projectorkest NFM

Locatie: het amfitheater aan de Waalkade
Ben je meer van de orkestmuziek? Het projectorkest - in het leven geroepen door de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen (NFM) - komt met een vrolijk en zomers repertoire naar het Podium aan de Waal op 28 augustus! Dat belooft een bijzondere ervaring te worden.

Expo & kunst

t/m 25 september 2022 – Een zomerlang beelden in Hortus Nijmegen

Locatie: Hortus Nijmegen
‘In Forma’ is de titel van de tentoonstelling die van 9 juli tot en met 25 september te zien is in Hortus Nijmegen. De beelden zijn gemaakt door tien leerlingen van Miss Marble | De Nieuwe Creatieven in Nijmegen. Met In Forma zeggen en tonen de beeldhouwers dat alle informatie in de vorm zit. Hortus Nijmegen is vrij toegankelijk. Kijk voor de openingstijden op www.hortusnijmegen.nl.

t/m 30 september 2022 – Wave: Moonshot part three

Locatie: Museum het Valkhof
Na de twee Moonshot exposities in Museum het Valkhof verschijnt nu ook het derde deel: Wave, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. Hedendaagse kunst, gedetailleerde illustraties en wetenschappelijke instrumenten verbeelden in Wave verschillende soorten golven, zoals  licht-, geluids-, radio- en zwaartekrachtgolven. Reis mee naar het zwarte gat!

Vanaf 3 augustus 2022 – Nijmegen en het Marshallplan

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
De tentoonstelling Nijmegen en het Marshallplan laat een onbekend aspect van het Marshall Plan zien: het plan waarbij de Amerikanen West-Europa te hulp schieten bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling en het parallel-lopende lezingen en filmprogramma worden georganiseerd in samenwerking met de Radboud Universiteit, Stichting Friendship Albany Nijmegen en het Infocentrum WO2 Nijmegen. Entree is gratis!

Theater, dans en meer

14 augustus 2022 – Podium aan de Waal: iPut

Locatie: het amfitheater aan de Waalkade
In augustus zijn de theaterzalen helaas even leeg, maar in Nijmegen kun je gelukkig nog wel van podiumkunst genieten bij het Podium aan de Waal! De iPut een sprookjesachtige installatie die verhalen en gedichten vertelt en muziek laat horen. Een plek om in een sfeervolle omgeving te luisteren naar woorden en klanken. Doorlopend programma met verhalen geschikt voor jong en oud vanaf 6 jaar.

14 augustus 2022 – Podium aan de Waal: Mensen Zeggen Dingen

Locatie: het amfitheater aan de Waalkade
Mensen Zeggen Dingen, een van de grootste platformen van Nederland voor poëzie en spoken word, is opgericht aan de Waal. Jesse Laport is sinds jaar en dag verbonden aan dit platform als vaste spreker en regiohoofd, en stelde voor Podium aan de Waal een programma van lokale sprekers samen.

26 augustus 2022 – NOODZAAK

Locatie: Thiemeloods
Geboren theatermaker en verteller Godfried Beumers werd gevraagd naar zijn plannen voor zijn tiende lustrum als theatermaker. Echter heeft hij geen plakboeken met programmaboekjes, foto's en recensies. ‘Laat geen sporen na...’ was lang zijn motto. Wel schreef hij een boek: NOODZAAK. Op 26 augustus vertelt hij er fragmenten uit en wordt daarbij muzikaal begeleidt.

Voor kinderen

Vanaf 6 juli 2022 – De Allergrootste Slijmfilm

Locatie: Pathé Nijmegen
Bij Pathé staan elke week de leukste kinderfilms op het programma. Deze zomervakantie kun je naar De Allergrootste Slijmfilm. In De Allergrootste Slijmfilm gebeurt er iets verschrikkelijks: een belangrijk slijm ingrediënt raakt op waardoor slijm maken voor de hele wereld onmogelijk wordt! Indy reist samen met haar slijmvrienden de hele wereld over om het ingrediënt te vinden. Lukt het Indy om het slijm weer terug te krijgen?

t/m 4 september 2022 – Zomervakantie in het Afrika Museum

Locatie: Afrika Museum
Zin om creatief te zijn deze vakantie? Maak deze zomer kennis met kunstenaar Nilton Moreira da Silva in het Afrika Museum! Kruip ook in de huid van een kunstenaar, laat je inspireren door de verhalen van Nilton en doe mee aan de creatieve workshops. Iedere dag kun je kiezen uit vier verschillende workshops. De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar met hulp van een volwassene.

t/m 30 september 2022 – Gezinroute door Moving Stories

Locatie: Museum het Valkhof
Zet de kids aan het denken over hun eigen roots en de wereld om hen heen tijdens de gezinsroute door de tentoonstelling Moving Stories. Samen gaan jullie op onderzoek uit leren jullie meer over de ‘moving stories’ van nu en van tweeduizend jaar geleden. Acht gebundelde kaarten leiden jullie langs de thema’s in de tentoonstelling en een aantal archeologische voorwerpen. De bijbehorende vragen nodigen uit tot gesprek en voor de tekentalenten is er ook een tekenopdracht.

Dit vind je misschien ook leuk...