April: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

April doet wat hij wil. Jij ook? Ontdek ook deze maand wat er in Nijmegen te doen is op cultureel gebied. Bezoek het jaarlijkse Go Short filmfestival, bekijk bijzondere kunstinstallaties, verwonder je in het theater of dans de nacht weg in Doornroosje. Deze maand barst van de culturele mogelijkheden!

Festivals

1 t/m 10 april 2022 – Go Short - International Short Film Festival

Locatie: LUX Nijmegen
De selectie van de allerbeste korte films uit Europa en heel veel nieuw filmtalent staat bij Go Short altijd centraal. Tien dagen lang zal Nijmegen in het teken staan van het beste dat korte film te bieden heeft. Naast een uitgebreid competitie programma en een aantal focus-programma’s is er met het Go Shorty programma zelfs ook voor de jongste filmliefhebbers een aanbod. Kortom; voor ieder wat wils! Nog t/m 20 april is het programma ook online te zien.

18 april 2022 – Festivalavond Wintertuinfestival

Locatie: Doornroosje
Op tweede paasdag 18 april 2022 staat poptempel Doornroosje in Nijmegen in het teken van het Wintertuinfestival. Met het thema fictie als gids en de verbeelding als kompas wordt het festival - dat oorspronkelijk plaatsvond in november - bruisend afgesloten. Reken op een een divers programma vol voordrachten, gesprekken, interviews, workshops en optredens en meer!

27 april 2022 – Oranjepop

Locatie: Hunnerpark
Het gaat dan toch echt gebeuren, op 27 april trapt Oranjepop het festivalseizoen af! Of je nou komt om nieuwe muziek te ontdekken, om lekker uit je dak te gaan op je favoriete nieuwe band of languit in het gras te liggen met je vrienden en een biertje: het kan op Oranjepop allemaal. Kijk voor de line-up op de website van Oranjepop.

Expo & kunst

2 t/m 24 april – Een magische combinatie

Locatie: Notre Dame Des Arts
De schilderijen van Jo & Josie en ruimtelijke werken van Marjorie verleiden je om de wereld door hun ogen te bekijken. Voor de derde keer exposeren ze samen, deze keer in de prachtige neogotische kapel van woon-werkpand De Refter. Een werkelijkheid waar kleuren door de ruimte buitelen en overal een verhaal te ontdekken is.

Vanaf 24 april – Kunstluis 2021/2022

Locatie: Museum het Valkhof
Vorig jaar stelde Museum het Valkhof een heuse Kunstluis aan – een kunstenaar die met zeven korte interventies het museum kritische vragen stelt. Zij krijgen van het museum de vraag mee in hun interventies de mens in al zijn verschijningsvormen centraal te stellen: van de bezoeker en museummedewerker tot en met de geportretteerden in de schilderijen. De volgende interventie vindt plaats tussen 25 april en 8 mei. Zet die dus vast in je agenda!

4 t/m 29 april - Expositie Elly Kuipers: Zaaien doet oogsten

Locatie: De Lindenberg
Elly Kuipers, geboren te Arnhem in 1938, was van jongs af aan een fijnbesnaarde waarnemer en intuïtief kunstenaar. Belangrijke inspiratiebronnen zijn voor haar altijd het geloof en de natuur geweest. De tentoonstelling betreft werk uit de nalatenschap van Elly en is te koop via Stichting Elly Kuipers, evenals een speciaal boek over het werk. De opbrengst komt geheel ten goede aan studie-subsidies voor jonge, vrouwelijke kunstenaars.

Theater, dans en meer

3 april - Het Kleinetheaterpact | Pelgrim Maakt & Ernst Daniel Smid – Smelt

Locatie: Thiemeloods
Drie jaar geleden werd Ernst Daniel Smid gediagnosticeerd met een levensbedreigende vorm van de ziekte van Parkinson. Dit aangrijpende verhaal dient nu als inspiratie voor de voorstelling Smelt, waarin ook Smid zelf te zien zal zijn. Smelt onderzoekt de vraag naar identiteit als het verhaal dat we van onszelf en de ander maken en welke rol succes en ambitie daarin spelen.

15 t/m 17 april – Midzomernachtsdroom

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
De drie topgezelschappen van Oost Nederland bundelen opnieuw hun krachten. Oostpool, Introdans en Phion, Orkest van Gelderland Overijssel brengen samen met Musis & Stadstheater Arnhem een groots en hallucinant  theaterspektakel: Midzomernachtsdroom. De beroemde Shakespeareklassieker in een volledig nieuwe uitvoering.

22 april – SHIFFT & DOX

Locatie: LUX Nijmegen
Zeven jonge dansers ontmoeten elkaar in een laatste poging om los te komen van de wereld om hen heen. Een dwingende maatschappij die altijd maar vraagt om meer. Ondanks hun verschillen hunkeren ze naar contact, naar een manier om samen te smelten. Hoe vluchtig of tijdelijk dan ook. SHIFFT en DOX brengen met Krave een ontsnapping uit het alledaagse in een knallende, hypnotiserende maar tijdelijke ervaring.

Muziek & concerten

2 april – Planet Rose

Locatie: Doornroosje
Na een glorieuze heropening van de nacht keert Planet Rose begin april weer terug. Met op de line-up de IJslander Bjarki, die altijd verrassend en hyper-muzikaal elke zaal op zijn kop kan zetten. Verder aanstormend techno wunderkind Wallis, een naam die in rap tempo fans wint met haar rauwe, stevige techno. Als laatste Nederlands enfant terrible Parrish Smith, die bekend staat om zijn intense sets, met punk attitude gebracht. Een muzikale techno line-up van jewelste!

9 april – Billy in Bottendaal

Locatie: Thiemeloods
Billy in Bottendaal is eindelijk terug van weggeweest! Billy Bottendaal is een Rock ’n Roll Kroegenfestival in Bottendaal. Voor 8 euro koop je bij één van de deelnemende locaties een passe-partout, waarmee je overal naar binnen kunt. De rock ’n roll band BackDraft trapt deze editie op 9 april af in de Thiemeloods.

14 april - Muzikantencafé: Kroegpraat

Locatie: De Basis
Muzikantencafé is dé avond voor Nijmeegse muzikanten en professionals in spé om kennis op te doen en te delen. Elke editie staat in het teken van een ander thema, dit keer: ‘Kroegpraat’  Ontmoet sprekers en professionals uit van afgelopen muzikantencafés en heel veel nieuwe gezichten uit De Basis. Toegang is gratis!

Voor kinderen

10 april - Trapperdetrap/Thijs Borsten, Liedjes zonder grenzen (4+)

Locatie: De Lindenberg
Zorg dat de koffers klaarstaan want tijdens dit interactieve concert ga je samen met je kleuter op reis. De reis gaat langs verschillende landen met bekende én nieuwe liedjes. Land na land vullen jullie zo je eigen muziekatlas. En lekker meezingen mag!

18 april - Harry Potter Experience

Locatie: Mariënburgplein
Op maandag 18 april staat het hele Mariënburgplein op z'n kop! Op het plein zelf, in Bibliotheek De Marienburg, LUX en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kun je je onderdompelen in de magische wereld van Harry Potter. Toegang is gratis, dus trek je tovercape maar uit de kast!

30 april - Metamorfosen (8+)

Locatie: Theater het Badhuis
In De Metamorfosen rollen goden en mensen over elkaar heen. Ze vechten en kussen, pesten en gluren. Er vloeit bloed, er vloeien tranen. Maar wat heeft dat met ons te maken? Metamorfosen is een humoristische en ontroerende voorstelling van Theatergroep Kwatta, boordevol herkenbare verhalen en met livemuziek van Camerata Trajectina.

Dit vind je misschien ook leuk...