Vitamines voor de geest: artistieke postpakketjes voor senioren

Ruim 700 senioren ontvangen vanaf nu tweewekelijks ‘Vitamines voor de geest’: een postpakket met artistieke opdrachten erin. Om zo een bijdrage te leveren aan een zinvolle dag voor senioren die door het coronavirus alleen thuiszitten. Vitamines voor de geest is een project van literatuurorganisatie De Nieuwe Oost I Wintertuin en zorgorganisatie Vitalis WoonZorg Groep.

Op de oudere mensen in woonzorginstellingen hebben de maatregelen rondom het coronavirus een grote impact. Zij wonen vaak alleen in hun appartement, alle activiteiten zijn afgelast en bezoek ontvangen kan niet meer. In het kader van de kunst van gelukkig oud worden, bieden Vitalis WoonZorg Groep, De Nieuwe Oost I Wintertuin en Eindhovense partners daarom in woonzorgcentra postpakketjes aan met artistieke opdrachten. Elke twee weken ontvangen senioren die behoefte hebben aan inhoudelijke afleiding een serie pakketjes met creatieve opdrachten. Hiermee bieden we nieuwe inspiratie die kan helpen bij zingeving en reflectie in deze tijd. Denk hierbij aan literatuur en beeldende opdrachten en teksten om over te mijmeren: Vitamines voor de geest-post.

Artistieke pakketjes

In het eerste pakketje zitten bijvoorbeeld een opdracht voor het maken van een stiftgedicht, een mooie kleurplaat van grafisch kunstenaar Henri van Nuenen, ideeën voor een knipopdracht geïnspireerd op het werk van Henri Matisse, een kunstkaart van het Van Abbemuseum en een korte tekst ter inspiratie. In elke postpakketje zitten weer andere, nieuwe en verrassende opdrachten.

Het project start met acht pakketjes, verspreid over de maanden april t/m juli. Woonzorgcentra die deze post ook wensen te ontvangen kunnen zich aanmelden via noortje@wintertuin.nl (per 190 stuks a 325 euro, exclusief verzendkosten). Meer informatie is te vinden op https://denieuweoost.nl/event/vitamines-voor-de-geest/

Vitamines voor de geest

Vitamines voor de geest wordt mede mogelijk gemaakt met bijdragen van de stichting Vrienden van Vitalis, Kunstloc, Constant van Renessefonds en RCOAK. Vitalis WoonZorg Groep biedt diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn aan senioren in Eindhoven en Heerlen. De Nieuwe Oost I Wintertuin organiseert festivals en actuele literatuurprogramma’s waarin fictie als gids wordt gebruikt om door deze tijd te navigeren. Volle-Kracht is een grafisch ontwerpstudio en ontwikkelt campagnes, publicaties, evenementen, exposities en online toepassingen. 

Dit vind je misschien ook leuk