Schrijver en stadsgids Frank Antonie van Alphen start weer met zijn Kaaisjouwerswandelingen

Frank Antonie is een verhalenverteller. Hij schrijft zoals hij praat: voor de vuist weg, reagerend op zijn toehoorders, direct, innemend. Zijn expressieve manier van vertellen trekt je het verhaal in, alsof je erbij bent. Na een lange afwezigheid door de corona-beperkingen begint Frank Antonie weer met zijn wandelingen waarin hij het vergeten verhaal van de kaaisjouwers laat herleven. “Ik houd van het verhaal van de ‘gewone man’. Tja, wat een term, maar toch, hun leven wordt vaak niet verteld. Op school tijdens geschiedenisles zijn het de oorlogen en de koningen die besproken en onderwezen worden. Dat moet ook, maar ‘le petit histoire’, het misschien niet zo wereldschokkende, maar ozo herkenbare verhaal wil ik laten horen.”

Het is geen toeval dat de Nijmeegse schrijver juist bij de kaaisjouwers is uitgekomen. Frank Antonie is een schipperszoon en zijn opa was een kaaisjouwer. “Schippers behoorden in de ogen van de burgerij tot het klootjesvolk en dat gold ook voor de kaaisjouwers. Dag in-dag uit liepen ze te zeulen met spullen die ze zelf niet konden betalen. Maar dankzij hen kwamen de spullen van de kade via de benedenstad naar boven.”

Tot zijn verbazing was er bijna niets over hen te vinden toen hij zich daar ruim 10 jaar geleden in ging verdiepen. “Verder dan een paar kantjes in het stadsarchief kon ik niet vinden. Zo stoffig van taal, dat je jezelf wilde afkloppen als je daar vandaan kwam. Gelukkig heb ik nog veel terug kunnen vinden door de verhalen van enkele nog levende kaaisjouwers en hun nazaten.” In het boek ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal” (2012) is hun leven voelbaar en het werd een groot succes.

Een glimlach

De wandelingen met verhalen volgden. “Ik neem de mensen mee en wil graag dat ze met een glimlach vertrekken. Eventjes is voor hen de kade en de benedenstad veranderd in hoe het vroeger was. Daar geniet ik van. Ik heb de wandelingen en het vertellen ook nodig om te kunnen schrijven, het maakt me enthousiast en dan komt de stroom op gang. Tjonge, ik heb het gemist hoor!”

In zijn familie werden vaak verhalen verteld, de televisie ging uit en de belevenissen - soms wat aangedikt, gedramatiseerd en opgefleurd - werden vol vuur verteld. Frank Antonie werd niet de opvolger van zijn schippersvader, maar dit deel van de familietraditie is bij hem in goede handen.

Proeven van de sfeer van het leven van de kaaisjouwers tijdens een wandeling met Frank Antonie? Het kan weer! Er zijn geen vaste tijdstippen, de verhalenverteller past zich aan aan de wensen. Groepen zijn welkom om een moment af te spreken. Meer informatie: www.frankantonie.nl

Uit: De Brug Nijmegen
Foto: Gerrit Jan Griepsma

Dit vind je misschien ook leuk