Roze Woensdag: een feest voor íedereen…

Op de woensdag van de Vierdaagsefeesten kleurt Nijmegen roze. Roze Woensdag is een LHBTI+(lesbisch, homo, biseksueel, transgender, interseks en anders)-minded dag. Er zijn ook dit jaar meerdere podia met acts waarbij íedereen een feestje kan bouwen, ongeacht seksualiteit of genderidentiteit. Maar Roze Woensdag is méér dan een middag bier drinken in het roze; zo zijn er meerdere bewustwordingsactiviteiten waarbij de nadruk ligt op het vergroten van zichtbaarheid van LHBTI-ers en bewustzijn van LHBTI-rechten.

“We zijn er namelijk nog niet.” Aldus Sander Ederveen, projectleider Stichting Roze Woensdag: “LHBTI-ers zichtbaarder maken is nog steeds noodzakelijk. Op wettelijk gebied hebben LHBTI-ers in Nederland een redelijk goede positie, maar er is een groot verschil tussen het hebben van rechten en de situatie op sociaal gebied. Er is nog steeds sprake van discriminatie, uitsluiting en agressie.” Naast dat er op woensdag 17 juli gefeest zal worden tot in de vroege uurtjes, zet het bestuur van Roze Woensdag zich daarom samen met diverse andere organisaties en de Vierdaagsefeesten in voor inclusiviteit. Ook burgemeester Bruls helpt mee. Hij zal op Roze Woensdag 17 juli om 14.00 uur als eerste een kleurrijk kinderverhaal voorlezen op het plein voor de bibliotheek, waarna dragqueen Marcella het van hem overneemt. Over LHBTI-rechten in Nijmegen kan je op Roze Woensdag binnen in de bibliotheek meer leren, door een bezoek te brengen aan de expositie ‘affiesjes & aksies’ van Lesbisch Archief Nijmegen.

Een feest voor iedereen

Roze Woensdag is écht een feest voor iedereen: zo start Cocktail - een maatjesproject voor LHBTI-vluchtelingen - van COC Regio Nijmegen de Roze Woensdag in het Roze Huis. De vluchtelingen, die hun land zijn ontvlucht vanwege hun seksualiteit of genderidentiteit officieel ontvangen door wethouder Visser. Ook Café Dapper - voor LHBTI-ers met een (licht)verstandelijke handicap - is dit jaar weer van de partij. De Pink Rebels toeren weer langs verschillende podia op de wandelroute. Ze starten vroeg in Alverna en eindigen in Nijmegen. Met een nieuw lied met de titel ‘Je bent om te zoenen’ roepen ze op om iedereen te zoenen die je lief vindt.

Regenbogen

In lijn met de diversiteit en het internationale karakter van Roze Woensdag zijn er tussen de lopers en feestgangers -naast roze- veel regenboogvlaggen te zien zijn. De regenboog is wereldwijd bekend als symbool voor emancipatie van seksuele minderheden, het roze is vooral bekend in Noord- en West-Europa. Je kunt ook een groot regenboog-memoryspel spelen, gemaakt door Arianne Bruin van Spot for all en het Lesbisch Archief Nijmegen. De memorykaarten tonen beelden over de strijd die is gestreden voor LHBTI-rechten, en de uitdagingen die er nog zijn.

Meer weten over alle activiteiten tijdens Roze Woensdag? Kijk op rozewoensdag.nl, of volg Roze Woensdag op Facebook, Instagram of Twitter.

Dit vind je misschien ook leuk