Eldan Santcroos (rechts) en Boudewijn Nederkoorn (eigenaar van het huis aan de Hazenkampseweg), houden geschilderd borden met een tekening van het huis, 'De Nije Weeme'. Deze borden kregen ze van de familie Creutzberg

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2021: digitale verhalen over herdenken & verzet in Nijmegen

Op 3 en 4 mei 2021 vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats. In het hele land komen vertellers, bewoners en nazaten samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Editie 2021 is in een nieuwe jas gestoken: er staat een volledig online geproduceerde editie op het programma, met livestreams en een aantal podcasts. Dit jaar vertellen we ook een verhaal vanuit Nijmegen. Nu – op een moment in de geschiedenis waarop digitale verhalen veelvuldig worden bekeken en beluisterd- kan onze uitzending door het hele land worden bekeken, en dat is bijzonder!

Programma in Nijmegen

Livestream: Het onderduik van Peter Santcroos bij Familie Creutzberg Eldan Santcroos vertelt over zijn vader Peter, die tijdens de oorlog als kind bij de familie Creutzberg verbleef. Dominee Creutzberg woonde met zijn gezin op de Hazenkampseweg. Zijn dochter Pien, die verpleegster was, bracht in 1943 de pasgeboren joodse baby Peter Santcroos uit het ziekenhuis naar haar ouderlijk huis. Peter verbleef tot de bevrijding bij de familie Creutzberg op dit adres. Maandag 3 mei, om 10.00u, via www.facebook.com/joodscultureelkwartier

Over Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Niet zelden is een joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren joden betrokken bij het verzet en onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen. In Huizen van Verzet vertellen we verhalen over helpers en verzetsmensen die hun leven op het spel hebben gezet in een poging anderen te redden.

Het project Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet wordt sinds 2012 georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier, in samenwerking met lokale partners. Het is uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Dit jaar doen 13 plaatsen mee met een livestream. De bijeenkomsten duren maximaal een uur, zijn gratis en online toegankelijk. Voor meer informatie en het volledige programma, kijk op www.openjoodsehuizen.nl.

Headerfoto: Eldan Santcroos (rechts) en Boudewijn Nederkoorn (eigenaar van het huis aan de Hazenkampseweg), houden geschilderd borden met een tekening van het huis, 'De Nije Weeme'. Deze borden kregen ze van de familie Creutzberg. Fotografie: Martijn Disbergen (JCK).

Dit vind je misschien ook leuk