Bij eb is je eiland groter: ontdek de identiteit van het Nijmeegse Stadseiland

Van 10 september tot 1 oktober 2021 kun je de identiteit van het Nijmeegse stadseiland gaan ontdekken. Via tien borden leiden illustrator Emma Ringelding en schrijver Corinne Heyrman je langs de verschillende stemmen van het eiland en bieden ze je verschillende perspectieven op dit veelbesproken stukje grond. De borden zijn het resultaat van het onderzoek ‘Bij eb is je eiland groter’ (naar de gelijknamige bundel van dichter K. Michel) een initiatief van Architectuurcentrum Nijmegen en literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin. Voor hun artistieke onderzoek verbleven Heyrman en Ringelding van 13 tot 15 juni op het eiland en aan wal. Dit resulteerde in tien borden met beelden van Ringelding en teksten van Heyrman. De bordenroute start bij ‘Het Gezicht van Nijmegen’ en is gratis te bezichtigen.

Schrijfwedstrijd

Word jij geïnspireerd door het stadseiland? Schrijf zelf een tekst, verhaal of gedicht over de identiteit van het Stadseiland in maximaal 50 woorden. We vragen de drie beste inzenders hun werk voor te dragen tijdens de expeditie op het eiland op zondag 26 september. De winnaar ontvangt een bord naar zijn of haar keuze. Mail je tekst uiterlijk 20 september naar stadseiland@architectuurcentrumnijmegen.nl o.v.v. 'schrijfwedstrijd'.

Ga mee op expeditie op 26 september 

Ga zondagmiddag 26 september mee op expeditie op het eiland met Corinne Heyrman en Emma Ringelding. Ze lichten hun werk persoonlijk toe en gaan met het publiek in gesprek. Hoe zijn ze op de ideeën voor hun teksten en illustraties gekomen? Wie spraken ze en welke verhalen zien we terug? Daarnaast dragen Heyrman en de winnaars van de schrijfwedstrijd voor. We zien je graag om 15:00 uur bij 'Het Gezicht van Nijmegen', aanmelden is niet nodig.

Het eiland laten spreken

Het stadseiland is nog maar enkele jaren oud, maar de grond bestaat al heel lang. Er zijn mensen die er hun hele leven wonen en desondanks veranderen van identiteit: van plattelandsbewoners werden ze stedelingen, zelfs eilandbewoners. Er zijn stedelingen die het stadseiland - mede door de pandemie - ontdekt hebben. Een uniek stukje natuur zo dicht bij een stad. Er zijn plannen, al van voor de aanleg van het eiland, om te bouwen. Er zijn mensen die vinden dat de natuur en de rust gewaarborgd moeten blijven. Er zijn stemmen die zeggen dat het bouwgebied maar 6% van het eiland beneemt en dus niet schadelijk is. Er zijn personen die vinden dat er in een tijd van overbevolking en een nijpend woningtekort niet zo moeilijk gedaan moet worden over een klein stuk grond. Er zijn veel perspectieven. Om nog maar te zwijgen van de vogels, de talloze planten, de Schotse Hooglanders, de insecten, hazen en andere dieren in het gebied. De dealers die hun stukje vrijheid op het eiland gevonden hebben. De jongeren. De yuppen. De watersporters. De gemeente en de bewoners hebben grote uitdagingen voor de boeg om het stadseiland te waarderen en een vorm te geven waarin iedereen zich kan vinden, of is dat een utopie? Wat is de toekomst van het eiland? 

Makers

Emma Ringelding (1991) is striptekenaar en illustrator. In 2015 rondde ze de opleiding Comic Design af aan kunstacademie ArtEZ te Zwolle en in 2019 behaalde ze haar diploma Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werkte voor onder andere de Volkskrant, Zwijsen, Oerol, FNV, Eppo Stripblad, Ambo|Anthos uitgevers, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Strip 2000, Uitgeverij Dwarsligger, het Veteraneninstituut, Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Boekenkrant. In haar werk zoekt ze plekken waar literatuur en strip elkaar overlappen.

Corinne Heyrman (1994) studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Corinne was writer-in-residence bij Duizel in het Park en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook Mogelijke eigenschappen, waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Corinne maakt regelmatig voorstellingen en performances. Ze tourde in de herfst van 2019 met Het Zuidelijk Toneel met de voorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was. Momenteel werkt zij aan haar debuutroman die bij De Arbeiderspers zal verschijnen.

Dit is een programma in het kader van ‘TUSSENRUIMTE’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) de betekenis van de ruimte tussen ons in. We onderzoeken de tussenruimte vanuit de invalshoeken: flexibel ruimtegebruik, het publieke karakter en nieuwe verhalen die de ruimte vullen.

De Nieuwe Oost | Wintertuin is een literatuurorganisatie. We organiseren festivals en actuele literatuurprogramma’s waarin we fictie als gids gebruiken om door deze tijd te navigeren. Ook ontwikkelen we projecten die bijdragen aan een inclusieve samenleving.

Dit vind je misschien ook leuk