Nijmeegse neuroloog ontvangt grote wetenschappelijke onderscheiding voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc ontvangt dit jaar de Stevinpremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Bas Bloem is expert op het gebied van de ziekte van Parkinson, en krijgt deze onderscheiding voor de maatschappelijke impact van het onderzoek dat hij doet naar deze aandoening. 

Bas Bloem (1967), hoogleraar Neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboudumc, is wereldwijd de nummer één expert op het gebied van [/patientenzorg/aandoeningen/ziekte-van-parkinson]de ziekte van Parkinson. De ongeneeslijke hersenaandoening staat dankzij Bloems inspanningen al decennia op de wetenschappelijke en maatschappelijke agenda. Bloem zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de ziekte van Parkinson te vertragen en te voorkomen, en de kwaliteit van leven van patiënten en naasten zo lang mogelijk zo hoog mogelijk te houden. 

Hij ontwikkelde ParkinsonNet, een zorgmodel waarin verschillende zorgverleners samen de beste parkinsonzorg leveren. Daarbij spelen onder meer multidisciplinaire zorg (zoals fysiotherapie en logopedie), sport en een gezonde leefstijl een belangrijke rol. Het model is inmiddels in verschillende landen toegepast. De commissie die de Stevinpremies uitreikt, noemt Bloem een out-of-the-boxdenker met een indrukwekkend internationaal netwerk. Hij ontwikkelt met technologiebedrijven innovatieve producten om de Parkinsonzorg te verbeteren. Samen met vier anderen schreef hij het boek ‘De Parkinson Pandemie. Een recept voor actie’ om meer aandacht te genereren voor de noodzaak van preventie. Zijn video voor de Universiteit van Nederland werd bijna een miljoen keer bekeken.

De NWO-commissie prijst Bloem als een betrokken hoogleraar die grote stappen zet in het bouwen van bruggen tussen de wetenschap en de patiënt en familie. Met de Stevinprijs zal Bloem naar verwachting ook in de toekomst belangrijke vooruitgang maken in de verdere ontwikkeling van gepersonaliseerde, geïntegreerde geneeskunde. Daarnaast wil Bloem de premie inzetten voor nieuw baanbrekend onderzoek gericht op de preventie van parkinson. Tenslotte wil Bloem jonge onderzoekers meer begeleiden bij het beter valoriseren van wetenschappelijke kennis. 

Bas Bloem: ‘Ik ben zeer vereerd met deze onderscheiding. Ik mag deze weliswaar in ontvangst nemen, maar ik zie het vooral als een teamprijs. Een echte erkenning voor het werk dat we met onze prachtige groep in het Nijmeegse Radboudumc uitvoeren. Samen willen we de premie nu gaan inzetten voor “high-risk, high-reward” onderzoek, waarbij we ons voor het eerst gaan richten op daadwerkelijke preventie van parkinson. En dat gaan we doen met een compleet nieuwe studie opzet, waarbij alle deelnemers volledig op afstand behandeld en beoordeeld zullen worden.’

Twee Nijmeegse laureaten

Zes wetenschappers ontvangen dit jaar de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap, de Spinoza- en Stevinpremies. Bijzonder is dat één van de Spinozapremies naar een onderzoeker van de Radboud Universiteit gaat. Mathematisch fysicus Klaas Landsman doet onderzoek naar onder meer toeval, determinisme en emergentie. Zelden komt het voor dat in één jaar twee van deze premies naar één universiteit gaan.

De Spinoza- en Stevinpremies

De onderzoekers ontvangen de premies voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. Om de premie te kunnen ontvangen, moeten de onderzoekers worden voorgedragen. Bij beide onderscheidingen staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact. De overige laureaten zijn Thea Hilhorst, Corné Pieterse en Ignas Snellen (Spinoza) en Tanja van der Lippe (Stevin).

De laureaten krijgen ieder een bedrag van 2,5 miljoen euro. Zij bepalen zelf waaraan ze de premie besteden, zolang het maar gerelateerd is aan wetenschappelijk onderzoek en/of activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. De feestelijke uitreiking vindt plaats op woensdag 5 oktober 2022. Tijdens de uitreiking geven de laureaten inzicht in de inhoud van hun onderzoek en wordt duidelijk waarvoor ze de premie willen inzetten.

 

Dit artikel verscheen eerder op Radboudumc.

Dit vind je misschien ook interessant...