Expat life in Nijmegen: Gleb, Rusland

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Gleb Schmidt uit Rusland...

"Ik kom oorspronkelijk uit Sint-Petersburg en kwam bijna twee jaar geleden naar Nijmegen vanuit Parijs, waar ik had gestudeerd voor mijn master en mijn Ph.D. Op dit moment werk ik als postdoc in Medieval manuscript studies aan de Radboud Universiteit. Aangezien ik mijn hele leven in grote steden heb gewoond, lag een verhuizing naar een kleine stad als Nijmegen niet voor de hand. Maar tot mijn verrassing woon ik hier heel graag.

Nijmegen is een eigenaardige plek - en dat spreekt me aan. Door de universiteit zijn er veel mensen met verschillende achtergronden en landen, wat zorgt voor een levendige sfeer. Nijmegen is een kleine stad met de sfeer van een wereldstad. Nijmegen is ook cultureel gezien het centrum van een katholieke regio in een overwegend protestants land. Het is in sommige opzichten zeer traditioneel, maar in andere opzichten vooruitstrevend. En ik denk dat daardoor mensen met heel verschillende achtergronden het hier heel goed kunnen vinden.

Ik ben opgegroeid in een cultuur in Rusland die vrij conservatief, een beetje façade-georiënteerd en zeer formeel is. De Nederlandse cultuur valt me op door haar helderheid en openhartigheid, maar niet in slechte zin. Ik denk dat het veel energie bespaart en dat je kunt vertrouwen op wat mensen zeggen.

Mijn ervaring als Rus, bijvoorbeeld na het uitbreken van de oorlog, is dat dit niet de beste tijd is om een Rus te zijn. Toen de oorlog uitbrak, woonde ik een kleine manifestatie tegen de oorlog bij en hield ik een toespraak om het besluit van de Russische regering te veroordelen en mijn solidariteit met Oekraïne te betuigen. Daarna werd ik benaderd door een Nederlands echtpaar, en het gesprek met hen was een van de meest gedenkwaardige van mijn leven.

Ze vertelden me heel openhartig dat hun oergedachten en emoties tegen me waren omdat ik Russisch ben, maar toen zeiden ze dat dit precies de reden was waarom ze besloten hadden met me te praten. Het was een oprechte bereidheid om je automatische gedachten, je simplistische ideeën te begrijpen en uit te dagen.

Ik denk dat dit voortkomt uit een zeldzame combinatie van de Nederlandse cultuur in het algemeen en de lokale sfeer in Nijmegen in het bijzonder. En het maakt Nijmegen tot een uitstekende plaats. Mensen die op zoek zijn naar een verandering in hun leven kunnen hier op een prettige manier iets nieuws omarmen. Nijmegen legt je niet veel op en dat maakt de stad bijzonder."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.