Expat life in Nijmegen: Giacomo, Italië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Giacomo Figà Talamanca uit Italië..

"Ik kom oorspronkelijk uit Rome, Italië. De eerste keer dat ik naar Nijmegen kwam was zes jaar geleden als Erasmusstudent. Ik koos voor Nijmegen omdat ik een andere omgeving wilde ervaren en voor het eerst buiten mijn geboortestad wilde wonen.

In het begin vond ik het nog lastig om in een nieuwe stad te wonen, maar mijn huisgenoten waren erg vriendelijk, en na verloop van tijd ontmoette ik meer mensen en voelde ik me meer op mijn gemak op de universiteit. Maar het belangrijkste was dat ik mijn vriendin ontmoette, die ook aan de Radboud Universiteit studeerde.

Nadat ik terug was verhuisd naar Rome, waar ik mijn bachelor filosofie moest afronden, wilde ik heel graag terug naar Nederland. Niet alleen vanwege de geweldige masteropleidingen filosofie, maar ook omdat ik hier de liefde had gevonden. En zie, ik meldde mij aan en werd aangenomen voor de master Philosophy of Mind aan de Radboud.

Dat was vier jaar geleden. Inmiddels ben ik afgestudeerd met mijn master en gespecialiseerd in techniekfilosofie. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt als docent bij zowel Radboud als de TU Eindhoven en als junior onderzoeker bij iHub, dat is een interdisciplinair onderzoeksteam van Radboud dat zich richt op digitalisering en samenleving. 

Wat ik leuk vind aan Nijmegen is dat het een schilderachtige stad is - wat je zeker niet van Rome kunt zeggen - met een aparte stijl in vergelijking met andere steden in Nederland. Het voelt bijna continentaler aan, als dat logisch is. Een definitief pluspunt voor mij is dat de stad dicht bij andere steden in Duitsland en Nederland ligt, wat een enorme troef is als je zoals ik in de academische wereld werkt.

Wel mis ik mijn familie en het Italiaanse eten. Tot nu toe is het beste Italiaanse eten dat ik hier heb gevonden van Betty & Mora, de kantine van het Donder's Instituut, maar ik moet nog wennen aan de Nederlandse tomaten. Weg zijn van je familie is natuurlijk een grotere uitdaging, maar het heeft geholpen dat mijn vriendin en ik na bijna zes jaar nog steeds een gelukkige relatie hebben."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.