Expat life in Nijmegen: Emilia, Polen

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Emilia Mazik​ uit Polen...

"Mijn reden om naar Nijmegen te verhuizen is waarschijnlijk niet erg origineel. Ik ben hier vanwege de liefde. Ik had twee jaar lang een langeafstandsrelatie met mijn Nederlandse partner. Dus besloten we allebei dat ik naar Nijmegen zou verhuizen, waar hij vandaan komt.

Ik ben een freelance filmprogrammeur en industrie-expert. Voordat ik hierheen verhuisde, bezocht ik Nijmegen al in 2017 en 2019 om Go Short bij te wonen. Maar hierheen verhuizen betekende natuurlijk dat ik mijn carrière weer vanaf nul moest beginnen, wat spannend maar ook een beetje eng was. Gelukkig is Nederland heel open en uitnodigend, dus ik heb mijn pad hier vrij snel gevonden.

Mijn eerste werkervaring in Nederland is ook nog steeds een van mijn favoriete; ik was uitgenodigd door het Huiskamerfilmfestival, dat wordt geprogrammeerd door een groep tieners die ik afgelopen zomer heb mogen coachen. Momenteel werk ik als Head of Industry bij Kaboom Animation Festival, dat gevestigd is in Amsterdam.

Ik vind het niet erg om een of twee keer per week naar Amsterdam te pendelen. Nijmegen is mijn haven, hier woon ik. Ik hou van de grootte van Nijmegen, de sfeer en het feit dat de stad zo vooruitstrevend is en veel ruimdenkende mensen heeft. 

Wat ik ook aantrekkelijk vind, is dat Nijmegen toegang heeft tot de natuur. Een van mijn grootste verrassingen toen ik hierheen verhuisde, was dat je kunt zwemmen in een van de zijrivieren van de Waal. Afgelopen zomer begonnen een groep vrienden en ik onze dagen met een half uur zwemmen in de rivier om daarna de dag echt te beginnen. 

Mijn tweede grootste verrassing was het culturele aanbod van de stad. Ik wist niet dat er zo'n grote onafhankelijke culturele scene zou zijn. Wat ik echter elke culturele organisatie in Nijmegen zou aanraden, is het internationale publiek niet te onderschatten. 

Ik en de andere expats zijn druk met het leren van de Nederlandse taal, maar het kan jaren duren voordat we in het Nederlandse culturele landschap kunnen duiken. Ik zou nooit zeggen dat ik me buitengesloten voel omdat er al een aantal evenementen zijn die toegankelijk zijn voor een internationaal publiek, maar als het kan, zou het geweldig zijn om meer cultureel aanbod in het Engels te creëren of Engelse evenementbeschrijvingen toe te voegen. Ik denk dat er veel potentie zit in het internationale publiek van Nijmegen."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.