Verrijk je zomer met deze 6 musea in het Rijk van Nijmegen

Welkom bij de musea van het Rijk van Nijmegen! Zes bijzondere musea zetten deze zomer hun deuren voor je open om je te verrijken en je horizon te verbreden. Welk weer het ook is, bij hen is het altijd zomer. Ga mee op pad en ontdek de culturele uitjes van het Rijk van Nijmegen!

1. Museum het Valkhof

In Museum Het Valkhof ontdek je 5.000 jaar geschiedenis in één zomerse dag. Met een indrukwekkende collectie archeologie, oude kunst, moderne en hedendaagse kunst draagt het museum een prachtig historisch verhaal uit. Bezoek je de tentoonstelling De Pest en kies je voor een duistere zomerdag? Of ga je juist voor een grensverleggende zomerdag met onze fototentoonstelling Reizen door de periferie van Europa? Meer leren over de oudste stad van Nijmegen? De uitgebreide collectie (pre)historische en Romeinse vondsten geven een beeld van het leven in deze regio, vanaf de oude steentijd tot en met de 19de eeuw.

Maar ook liefhebbers van oude kunst kunnen hun hart ophalen: het museum heeft een van de rijkste en meest veelzijdige collecties in Oost-Nederland. Is moderne of hedendaagse kunst meer je ding? Wees welkom in ons museum! Bekijk hier wat je deze zomer van het museum kan verwachten en hier wat voor activiteiten er gepland zijn. Laat je verrassen en wandel vol inspiratie de oudste stad van Nederland in.

2. Het Afrika Museum

Het Afrika Museum ligt op fietsafstand van de stad in het bosrijke (en in 2020 tot wandelgemeente van Nederland uitgeroepen) Berg en Dal. Een bijzonder museum over mensen en menselijke verhalen. Met vier tentoonstellingen wordt de diversiteit, dynamiek en complexiteit van het Afrikaanse continent benadrukt. Je ziet een hedendaags Afrika met een blik op het verleden en de toekomst. In het groene Museumpark zie je meer over verschillende vormen van traditionele architectuur uit verschillende delen van Afrika. De kinderen leren in spelvorm over hedendaagse thema's die spelen op het continent.

In de zomermaanden organiseert het museum dit jaar het Zomeratelier. Vijf creatieve workshops zoals batikken op papier, Ghanese patronen weven of een beeld maken van mergelsteen. Bekijk hier de verschillende workshops en reserveer hier je ticket voor een museumbezoek. 

Trek gekregen van het museumbezoek? Reserveer dan een picknickmand met uitgebreide lunch en plof neer op een matje in het Museumpark. Daarna de benen nog even strekken? Verken de omgeving dan per fiets. deze kun je gratis lenen na een bezoek, er zijn vast enkele mooie routes voor je uitgestippeld!

3. Het Vrijheidsmuseum

Beleef in het Vrijheidsmuseum het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Het Vrijheidsmuseum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Beide operaties hadden grote gevolgen voor het verdere verloop van de oorlog in het Duits-Nederlandse grensgebied en de rest van Europa. De rode draad in de vaste expositie is het thema ‘Vrijheid’. Bekijk vanuit verschillende perspectieven de menselijke dilemma’s en onbekende verhalen van burgers en soldaten tijdens de oorlog. Er is nooit één verhaal. 

Het Vrijheidsmuseum geeft een nieuwe en boeiende kijk op de geschiedenis, vol verrassingen, interactiviteit en beleving. De vele authentieke voorwerpen, documenten en persoonlijke verhalen brengen het verleden heel dichtbij. Ervaar hoe het is om in een schuilkelder te zitten, neem plaats bij de dynamische maquette over Operatie Market Garden of laat een boodschap achter op de krijtwand van het Vrijheidsplein. Reserveer tickets via: tickets.vrijheidsmuseum.nl.

4. De Bastei

Ontdek deze zomervakantie de geheimen van De Bastei, beleef Willem Waalwachter's Zoektocht, laat het kanon bulderen met Kanonnen Karel of ontmoet de enige echte Professor Bombasticus.

Ontdek de geheimen van De Bastei. Loop langs unieke Romeinse muurresten en verken de indrukwekkende overblijfselen van de oorspronkelijke verdedigingstoren: een bastei uit de zestiende eeuw. Je vindt er ook bijzondere dieren en planten uit het Gelderse rivierengebied. Kom oog in oog te staan met de mammoetschedel van Bergharen. En durf jij op het glazen balkon te staan? Lees meer!

5. Het muZIEum

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Dat ontdek je in het muZIEum helemaal zelf. Het muZIEum is namelijk niet zomaar een museum, maar een ervaringsmuseum.

Wat een bezoek aan muZIEum bijzonder maakt is de combinatie van het zelf ervaren en de persoonlijke ontmoeting. Oog in oog met een gids die uit eigen ervaring vertelt hoe het is om weinig of niets te zien, ga je zelf tijdelijk blind of slechtziend door het leven en word je uitgedaagd om verschillende obstakels te trotseren. We bieden meerdere belevingen aan. Ga op citytrip die in het teken staat van de liefde, ervaar “Een dag uit het leven van …”, of ontdek Nijmegen op de tast.

6. Orientalis

De kleurrijke wereld van het jodendom, christendom en de islam komt hier tot leven in een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. Beleef op een leerzame en leuke manier de overeenkomsten en verschillen van de culturen en tradities van de drie religies in ons Joodse en Arabische dorp en in de Romeinse straat.

Museumpark Orientalis is het oudste openluchtmuseum van Nederland. De kleurrijke wereld van het jodendom, christendom en de islam komt tot leven in een 30 hectare groot rijksmonument. Wat betekent religie en cultuur voor het leven van vandaag? Je ontdekt tijdens je rondreis in de bosrijke omgeving dat wij in onze multiculturele samenleving meer met elkaar delen dan je zou denken!  In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kun je op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

Dit vind je misschien ook leuk