Talent te over bij Cabarestafette

| Simone Straten

De formule van Cabarestafette is simpel: drie aanstormende cabarettalenten, voor de prijs van één. Deze show staat dit seizoen twee keer in de Stadsschouwburg Nijmegen, beide keren met drie andere cabaretiers. Op 9 oktober was redacteur Simone Straten erbij om haar lachspieren te trainen en verslag uit te brengen. Zelf meelachen? 15 april 2020 vindt de volgende Cabarestafette plaats!

In een nagenoeg uitverkochte Stadsschouwburg zit de sfeer er bij binnenkomst al goed in. Het publiek, van jong tot oud, vermaakt zich met vrolijk gebabbel totdat de prachtig stralende en zwangere Nina de la Croix ten tonele komt. Nina presenteert al jaren de Cabarestafette en ook vanavond is zij onze gastvrouw. Nina heeft er zin in en krijgt de lachers direct op haar hand als ze een stel laatkomers in het zonnetje zet. Wanneer ze aan iemand in het publiek vraagt waarom zij naar deze voorstelling is gekomen, is het antwoord: "ik heb een gratis kaartje gekregen." En dat antwoord zorgt voor veel gelach in de zaal. De avond is begonnen!

Aanstormende grappenmakers

Cabarestafette is de ideale plek om jong talent te spotten. Cabaretiers die nu nog niet bekend zijn bij het grote publiek, maar over een paar jaar wellicht de grote zalen plat spelen. Brigitte Kaandorp, Jochem Myer en Theo Maassen gingen de cabaretiers van vanavond jaren geleden voor. Vanavond worden we getrakteerd op drie mannen en de aftrap wordt gegeven voor niemand minder dan Glodi Lugungu.


Glodi Lugungu won in 2018 zowel de Jury- als de Publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en is nu wekelijks te vinden op het podium van Toomler in Amsterdam tijdens Comedytrain.

Glodi Lugungu: flinke zelfspot

Glodi is met recht een aanstormend talent te noemen. Zijn roots liggen in Congo, maar hij is opgegroeid in het Eindhovense Dommelen in een gezin van negen kinderen. Een toekomst van voetballer was hem voorspeld, maar hij heeft (gelukkig voor ons) de weg naar het theater gevonden. Met een flinke dosis zelfspot neemt hij zijn ervaringen mee in zijn voorstelling. Want hoe leg je een spooktocht met de voetbalvereniging uit aan je Congolese moeder en hoe pakt de naam ‘Glodi Lugungu’ uit als je in een callcenter komt te werken? De charmante Glodi verrast met verfrissende ludieke verhalen en zijn stralende lach.


Martijn Kardol is de winnaar van zowel de Jury- als de Publieksprijs van het Leids Cabaret Festival 2016.

Martijn Kardol: ijzersterke doordenkers

Na Glodi is het de beurt aan Martijn. Zijn debuutprogramma ‘Bang’ werd in 2018 genomineerd voor de Neerlands Hoop en dat maakt Martijn een belofte voor de toekomst. Zijn stem, die mij erg doet denken aan Marc-Marie Huijbregts, geeft hem iets aandoenlijks. Zijn grappen zijn veelal doordenkers waardoor het kwartjes pas na een tijdje valt. IJzersterke grappen, waar met name mijn achterbuurvrouw geen genoeg van kreeg. Zij was tot tranen toe geroerd en bleef er bijna in tijdens Martijns act. Martijn koppelt actuele nieuwtjes uit Nijmegen aan zijn show en is erg beeldend. Met name het uitbeelden van het moment waarop zijn vriendin zijn wenkbrauwen voor het eerst ging epileren doet de zaal bulderen van het lachen. Mooie mimiek en timing van grappen.

Taggen maar

Voordat de pauze begint, maakt presentator Nina een foto van de zaal en verzoekt iedereen zichzelf te taggen in de foto op Instagram. Daarbij stelt ze de vraag of iedereen een wens voor 2020 in wil vullen. Na de pauze wordt al snel duidelijk dat Glodi goed in de smaak is gevallen bij de dames. Zo goed, dat één dame zelfs wenst in 2020 negen kinderen te krijgen met Glodi. Ik zeg: succes!


Alex Ploeg is net als Glodi te bewonderen bij Comedytrain en zijn eigen theatervoorstelling ‘Ultimatum’ is beloond met een nominatie voor Neerlands Hoop 2019.

Alex Ploeg: snoeiende gitaar en scherpe woordgrappen

Tot slot worden we verrast door niemand minder dan Alex Ploeg. Eerlijkheidshalve ken ik Alex voornamelijk van het programma ‘Klikbeet’, waar ik meestal rijkelijk om moet lachen. Ditmaal verrast Alex mij en het publiek door op te komen met een elektrische gitaar en al zingend zijn act te openen. Met zijn aanstekelijk humor over alledaagse geneugtes (hoe fijn is de functie van ‘intro overslaan’ op Netflix), scherpe woordgrappen over mannelijkheid en een ongemakkelijk slotlied, kijk ik er naar uit een volledige show van Alex te zien.

Lachen, gieren, brullen

Drie talenten met ieder een eigen vorm van cabaret. Alle drie sterk op hun eigen manier, wat ervoor zorgt dat er voor ieder wat wils is. Over smaak valt niet te twisten, maar gelachen heb ik de hele avond. Ik raad dan ook iedereen aan om Cabarestafette te bezoeken op 15 april 2020, want dan zijn ze terug! Welke cabaretiers jou dan verrassen weet je pas op de avond zelf, maar met al dat nieuwe talent wat Nederland te bieden heeft kan het niet anders dan dat je een heerlijke avond uit bent.
 

Dit vind je misschien ook leuk...