Studentenvereniging Vegan Student Association

De Vegan Student Association (VSA) is een Nijmeegse gezelligheidsvereniging voor veganisten en mensen die geïnteresseerd zijn in veganisme. Met al bijna 100 leden komt de VSA op voor de belangen van veganisten op de Radboud en de HAN. Ieder jaar organiseert de VSA diverse activiteiten: van borrels tot potlucks en kookworkshops tot lezingen. Bestuurssecretaris Daan Hoekenga vertelt ons meer.

Een vereniging voor iedereen

“De VSA organiseert een breed scala aan activiteiten, waardoor er voor iedereen wel wat wils is,” vertelt Daan. “Zo is een hechte community ontstaan waardoor veganist zijn in Nijmegen weer ietsje makkelijker wordt. Nieuwe leden geven aan dat het heel makkelijk is om bij een activiteit aansluiting te vinden, we zijn een open groep.”

De bijna 100 leden van de piepjonge (2019) vereniging ontmoeten elkaar tijdens deze activiteiten. “Die vinden soms op de campus plaats, of in een café in de binnenstad, of op het Waalstrand, of ergens anders.” Vanaf september 2023 heeft de vereniging ook een bestuurskamer op de universiteitscampus. Daar zijn ze ongelooflijk blij mee: “Het is een plek waar onze leden wat vaker langs kunnen komen, maar dan op een wat vrijblijvendere manier.”

Lasergamen en met korting uit eten

Aan wat voor activiteiten moeten we dan denken? “Onze klassieker, waar de vereniging ook mee begon, is de maandelijkse potluck,” vertelt Daan. “Iedereen zorgt voor wat veganistisch eten, grotendeels zelfgemaakt, en verzamelt rond etenstijd. Dan is het genieten van elkaars creaties!” Verder organiseert de VSA een variëteit aan andere sociale activiteiten, zoals borrels of potjes lasergamen. Maar ook educatieve- of kookactiviteiten, zoals lezingen en kookworkshops, staan vaak op de planning. “Als jonge vereniging kun je zelf nog je koers bepalen, wat erg leuk is.”

Nijmegen loopt voorop op het gebied van veganisme in Nederland, zeker buiten de Randstad. Dat is ook niet gek, zegt Daan, als je weet welke waarden er in Nijmegen heersen. “Het grote aantal veganistische studenten is daar een afspiegeling van. En wij bestaan voor hen.” VSA-leden krijgen zelfs korting bij een aantal cafés en restaurants die veganistische menu's aanbieden, wat het uit eten gaan nog leuker maakt.

Vereniging met een missie

Het vierde bestuur van VSA bestaat buiten Daan nog uit voorzitter Pleun Scholten, ondervoorzitter Victor Dupont, penningmeester Rick Koenders en commissaris interne zaken Kjeld Bloemendal. Daarnaast kent de vereniging natuurlijk nog een aantal commissies. “Onze commissies organiseren de activiteiten, maar het bestuur kijkt mee en draagt verantwoordelijkheid voor onder andere de duurzaamheid en inclusiviteit van die activiteiten. Samen met dierenrechten zijn dat de waarden waar de vereniging, en dus het bestuur, zich hard voor maakt.” Ook probeert de vereniging het makkelijker te maken om veganist te zijn als student. Zo blijven het bestuur en de Outreach commissie in contact met RU en HAN om steeds meer vegan opties op de campus te krijgen.

Connectie met gelijkgestemden

De VSA is de enige vereniging die zich specifiek richt op veganisten en veganisme. “Als je veganist bent, vind je bij ons waarschijnlijk veel meer aansluiting dan bij de meeste andere verenigingen”, zegt Daan. “We hechten er ook veel belang aan dat de vereniging expliciet inclusief moet zijn. Onze vereniging draait in het Engels, zodat zoveel mogelijk internationals kunnen deelnemen. Bovendien draaien onze activiteiten niet alleen om alcohol, voor leden die daar geen behoefte aan hebben. En we hebben geen verplichte activiteiten! Je komt alleen als je zin hebt.”

Uiteindelijk is de VSA niet voor iedereen weggelegd, zegt Daan. Maar als je veganist bent, of geïnteresseerd bent in veganisme, kun je die connectie binnen de VSA vinden. “Natuurlijk kan dat voor tips en recepten zijn, maar de meeste van onze leden geven ook aan dat het ongelooflijk veel rust geeft om je niet constant te hoeven verantwoorden en te praten met mensen die een vergelijkbaar leven leiden als jij. Dat is waar wij het voor doen!”

www.vsa-nijmegen.nl

Jouw vereniging in de spotlight? Vul dan deze vragenlijst in!

Dit vind je misschien ook leuk...