Studentenvereniging Cultuur op de Campus

Cultuur op de Campus is een onafhankelijke studentenorganisatie die film, muziek, cabaret, beeldende kunst, literatuur, theater en festivals voor Nijmeegse studenten programmeert. In augustus 2018 fuseerde Cultuur op de Campus met de Charitatieve en Culturele Koepel (CHECK) en ging verder als dé koepelorganisatie voor diverse culturele studentenorganisaties in Nijmegen. Benthe van der Grijp, Franka Noordam en Stan van Geel, leden van het 27ste bestuur van Cultuur op de Campus, vertellen meer.

Benthe is voorzitter van Cultuur op de Campus, een functie die ze inmiddels zo'n een half jaar vervuld. Franka is politiek commissaris en houdt zich voornamelijk bezig met het vertegenwoordigen van culturele verenigingen in de studentenraad. Cultuur op de Campus heeft ook een eigen programmeringscommissie, bestaande uit studenten van zowel de HAN als de Radboud Universiteit, waarvan Stan de coördinator is.

De tweedelige organisatie

“Cultuur op de Campus bestaat eigenlijk uit twee delen”, zegt Benthe. “Enerzijds hebben we de overkoepelende kant, waar we onze lidorganisaties vertegenwoordigen.” Dat zijn precies 21 culturele studentenverenigingen. Deze verenigingen worden op allerlei vlakken ondersteund door Cultuur op de Campus. “Aan de andere kant bestaat Cultuur op de Campus uit een programmeringskant, waarin onze commissies allerlei activiteiten, optredens en voorstellingen organiseren – voor en door studenten.”

Het bestuur en commissies

Het bestuur van Cultuur op de Campus bestaat uit zes leden, van wie de helft verantwoordelijk is voor de 'koepelkant' en de andere helft voor de 'programmeringskant'. Daarnaast heeft de organisatie een programmeringscommissie, die uit acht leden bestaat, en een productiecommissie die tien leden telt. “Het is fijn om zoveel leden te hebben die de organisatie steunen”, zegt Franka. Cultuur op de Campus heeft een eigen kantoor aan de Radboud Universiteit.

Culturele activiteiten

Onder normale omstandigheden zijn activiteiten als Kaf en Koren, een bandcompetitie die eindigt in de Merleyn, typerend voor Cultuur op de Campus. Ook de live-avonden in het Cultuurcafé werden altijd goed bezocht. “Wat ook gebruikelijk is voor de organisatie is om bijvoorbeeld een korte film of arthousefilm te vertonen met een regisseur of iemand die er veel verstand van heeft”, zegt Benthe. “Eigenlijk vallen alle kunstdisciplines onder wat Cultuur op de Campus kan organiseren”, vult Stan aan. Maar niet alleen studenten krijgen het podium bij Cultuur op de Campus. Ook professionele kunstenaars en artiesten benaderen de organisatie voor een kans om hun werk te vertonen.

Cultuur op de Campus online

“Vorig jaar is er veel online gedaan”, zegt Stan. “Er werd veel gebruik gemaakt van de theaterzaal in de universiteit. Van daaruit is veel gestreamd, zoals poëzie, dans, muziek en cabaret. Ook zijn er een aantal sport- en theatersportactiviteiten georganiseerd.” De streams werden redelijk goed bekeken, vooral activiteiten die al enige naamsbekendheid hebben omdat ze al jaren worden georganiseerd. Evenementen als Kaf en Koren, de campusdichter en samenwerkingen met bijvoorbeeld de RAG Week waren nog steeds populair. “Het is tegenwoordig echter wat lastiger om iets nieuws op te zetten, omdat mensen het niet kennen en online ontdekken voor veel mensen een extra stap is”, vult Franka aan.

Echt Nijmeegs

“Laagdrempelige gezelligheid”, antwoordt Franka op de vraag wat Cultuur op de Campus zo typisch Nijmeegs maakt. “Iedereen heeft van ons gehoord, waardoor het makkelijk is om een activiteit te bezoeken. Het is heel toegankelijk en dat sluit aan bij de stad Nijmegen – die eveneens gezellig en toegankelijk is.” Daarnaast werkt Cultuur op de Campus samen met verschillende organisaties die écht Nijmeegs zijn. “Beginnende kunstenaars die nog student zijn, moeten misschien nog zoeken waar ze hun werk kunnen neerzetten. Wij zijn de organisatie die hen kan verbinden met relevante organisaties die hen een podium kunnen geven. Dat is iets wat ons uniek maakt: dat we die twee kanten met elkaar verbinden”, zegt Stan.

Creatieve uitlaatklep

Wat wil Cultuur op de Campus betekenen voor studenten? “Een plek zijn waar mensen zich thuis voelen, maar ook een plek waar artiesten carrièremogelijkheden krijgen”, zegt Franka. “Zoveel mogelijk toegankelijk zijn, zodat iedereen een plek heeft op de campus", voegt Benthe toe. "Ook voor studenten die niet per se een culturele opleiding volgen.” En dat kan best een uitdaging zijn. Zo blijkt het lastig om studenten aan te trekken die in een bepaalde bubbel leven waar culturele activiteiten niet bepaald de boventoon voeren. “Veel studenten die dagelijks veel met hun hoofd bezig zijn, hebben ook behoefte aan een creatieve uitlaatklep in diezelfde omgeving. Cultuur op de Campus zou daar een mooie bijdrage aan kunnen leveren – want er is meer te doen op de campus dan studeren”, zegt Stan tot slot.

Jouw vereniging in de spotlight? Vul dan deze vragenlijst in!

Dit vind je misschien ook leuk...