Studentenvereniging NSBC Stuban

De studentenbadmintonvereniging NSBC Stuban uit Nijmegen vierde onlangs haar 55e verjaardag. De club van zo'n 90 studenten traint wekelijks samen in het Radboud Sportcentrum, maar vindt elkaar ook in stamkroeg Tappers, tijdens het Stuban Weekend of bij een van de vele andere activiteiten die zij organiseren. We spraken Jelte Schermer, voorzitter van het 56ste bestuur, over het reilen en zeilen van de vereniging.

De NSBC Stuban is een studentensportvereniging uit Nijmegen. Jelte Schermer is voorzitter. Hiervoor was hij ook bestuurslid van de NSSR en bekleedde andere functies binnen Stuban. Het bestuur bestaat verder uit Sven Ebben (Secretaris), Rutger Kemperman (Penningmeester), Esmée van den Beld (Commissaris-PR), en Janine Stekelenburg (Competitieleider). Samen vormen zij het 56e bestuur van de Nijmeegse studentenbadmintonvereniging.

Liefde voor badminton

Stuban is een club van zo'n 90 studenten die zich verenigen omdat ze graag badmintonnen. Daarnaast worden er naast badminton allerlei activiteiten georganiseerd om meer sociale interactie te stimuleren. Het doel van de vereniging is om studenten op te leiden naar een hoger niveau met badminton en sociale contacten te faciliteren om het studentenleven te verrijken. “We bieden trainingen en clinics aan. Voor mensen die op een hoger niveau willen spelen, hebben we ook acht competitieteams. Maar ook voor wie gewoon lekker wil sporten en een pilsje wil drinken, is er bij Stuban plek”, zegt Jelte.

Diverse activiteiten

Tijdens trainingen en wedstrijden ontmoeten leden elkaar in het Radboud Sportcentrum. Daarnaast ontmoeten ze elkaar regelmatig in Tappers: de stamkroeg. Er worden allerlei activiteiten voor de hele vereniging georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan disco bowling, BBQ's, borrels, toernooien en meer. Jelte: “Elk jaar zitten er nieuwe mensen in de commissies, die er elk hun eigen invulling aan geven. Dus ja, het is altijd heel divers!”

Hoewel het bijna drie jaar geleden voor het laatst werd georganiseerd, is het Stuban Weekend nog steeds favoriet bij veel Stuban-leden. “Het Stuban Weekend is echt ons clubweekend. Dan gaan we met iedereen die daar zin in heeft naar een verrassingslocatie. Het is een heel gezellig weekend waarin we veel spelletjes spelen en waarvoor de commissie allerlei leuke activiteiten organiseert.” Daarnaast heeft de vereniging een eigen toernooi en wordt er elk jaar een kerstdiner georganiseerd in de studentenkerk.

Coronatijd

“Mooi dat sport ook in de coronaperiode relatief hoog in de prioriteitenlijst stond. Daardoor was het vrij snel mogelijk om weer met elkaar te sporten", zegt Jelte over het in stand houden van de vereniging in coronatijd. "Het organiseren van sociale activiteiten was wel een lastiger verhaal. Online activiteiten kennen een limiet, natuurlijk." Als vereniging wilde het bestuur het risico niet lopen om activiteiten te organiseren waar bestemmingen zouden kunnen plaatsvinden. “We hebben activiteiten georganiseerd waar je niet met een hele groep bij hoeft te komen, zoals 'Crazy 88' of een puzzeltocht, waar je in je eigen tijd lekker naar buiten kunt. Omdat sporten zelf mocht, hebben we daar ook naar meer verbinding met elkaar gezocht.”

Sociaal sporten

Door leden van de vereniging zowel in de badmintonhal als in de kroeg te zien, krijgt Jelte beide kanten van zijn medestudenten te zien. “Zo leer je mensen op twee heel verschillende manieren kennen. Aan de ene kant zie je hoe ze zich gedragen op de baan. Dat is soms een groot contrast met hoe mensen zich bijvoorbeeld in de kroeg gedragen”, zegt Jelte. Zo blijkt Stubans eerste competitieteam de grootste feestbeesten van de club te hebben, terwijl ze de sport wel heel serieus nemen. “Je leert mensen op een heel andere manier kennen en dat vind ik heel leuk. Alleen sporten kan het soms te oppervlakkig maken. Een fijne borrel geeft de nodige sociale diepgang.”

Laag instapniveau

“Het instapniveau van badminton is erg laag”, zegt Jelte op de vraag wat Stuban zo uniek maakt. “Iedereen kan een badmintonracket oppakken en een shuttle over het net slaan. Dat maakt het gemakkelijk om met de sport te beginnen. Als je ook de vereniging leert kennen, en erachter komt dat het eigenlijk een heel kleine groep is, zodat het makkelijk persoonlijk en gezellig kan worden, als je dat wilt, dan kun je je prima vermaken. Dat is wat Stuban eigenlijk uniek maakt.” Daarnaast maakt het volgens Jelte een enorm verschil dat badminton een individuele sport is waar niet een heel team voor nodig is. Je hoeft niet lang te wachten of op een lijst te staan, maar je kunt meteen aan de slag.

De komende tijd

De afgelopen jaren is het aantal leden licht gedaald door het vertrek van een aantal senior leden. Het bestuur is daarom druk bezig met het werven van nieuwe leden. Niet alleen voor de sportvereniging zelf, maar ook voor het bestuur – in september wordt deze weer vernieuwd. Het is ook een lustrumjaar, waar dan ook een lustrumgala bij hoort. Daarnaast doet de vereniging ook mee aan de Batavierenrace. Nog genoeg te doen dus!
www.stuban.nl

Stuban staat dit jaar ook op de RAGweek kalender. Wil jij een goed doel steunen en de kalender in huis halen? Dat kan binnenkort hier!

Jouw vereniging in de spotlight? Vul dan deze vragenlijst in!

Dit vind je misschien ook leuk...