Stoere vrouwen, Sterke verhalen: interview met Anneke van Giersbergen

Vrijdagavond 12 april komt zangeres Anneke van Giersbergen naar Brebl voor de eerste editie van ‘Stoere vrouwen, Sterke verhalen’ in Nijmegen. Eerder organiseerden Bibliotheek Gelderland Zuid en Kids ‘n’ Billies al edities met stoere mannen en stoere kinderen, maar nu zijn de stoere vrouwen aan de beurt! Anneke van Giersbergen was frontvrouw van metalband The Gathering en volgt sinds 2007 haar eigen weg op muziek- en theatergebied.

We kennen je natuurlijk van veel verschillende muzikale en culturele genres. Wat kunnen we van jou verwachten tijdens Stoere vrouwen, Sterke verhalen?

Stoere vrouwen, Sterke verhalen is een live interview met Koen Frijns en Valerie Bongaarts. Daarnaast speel ik wat solonummers akoestisch. Ik sta eigenlijk open voor alles. Misschien ontstaat er een interessante dialoog met de interviewers, misschien komen er vragen vanuit het publiek. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in. Ik heb bijna 10 jaar in Nijmegen gewoond, dus het voelt een beetje als een thuiswedstrijd.

Je hebt ook een jeugdvoorstelling gemaakt. Hoe was dat? En wat is voor jou de link tussen muziek en theater?

Samen met drummer/acteur Martijn Bosman hebben we op initiatief van productiehuis De Nieuwe Oost het kinderboek 'De beer die geen beer was' van Frank Tashlan bewerkt tot een kindervoorstelling. Ik vond het fantastisch om te doen en heel inspirerend. De lat ligt juist bij kinderen erg hoog, want als ze er niets aan vinden, staan ze op en gaan ze weg.

Ik heb vorige maand mijn derde theatertournee afgerond. Ik vind de aandacht die er in het theater is erg prettig. Daardoor vertel ik wat meer tussen de nummers en luisteren de mensen anders naar mijn songs. Ik zoek altijd verbinding met het publiek en die is er in het theater op een heel intense manier. Je hoort door de stilte de mensen letterlijk huilen van ontroering, maar ook huilen van het lachen. Ik vind dat heel bijzonder.

Wat is je stoerste muzikantenverhaal?

Misschien moet ik nog geen spoilers weggeven, want mijn stoere verhalen zijn op één hand te tellen. Meestal zijn het gewoon lange dagen, veel reisuren en veel wachten. Dan heb je nauwelijks energie voor rock 'n roll-avonturen. Natuurlijk heb ik verhalen over impulsief gezette tatoeages, gigantische Pisco Sour-katers en flirts met bekende muzikanten, maar daarvoor moet je op 12 april naar Brebl komen ;)

Ben jij eigenlijk een stoere vrouw?

Ik vind mezelf best een softie, zeker als het op mijn zoon Finn aankomt, maar toch wordt me regelmatig verteld dat ik een stoere vrouw ben. Het is wel zo dat ik mijn dromen durf na te jagen en dat ik goed voor mezelf kan zorgen. Ik heb veel door Europa getourd met een kind. Mijn band is geen democratie, maar ik sta aan het roer. Dat wordt door anderen wel als flink gezien. Ik weet van mezelf dat ik ontzettend hard kan werken, echt beuken en ongezond lange dagen maken, dus ik ben zeker niet flauw.

Wat kunnen we komend jaar van jou verwachten?

Deze lente ga ik met mijn band VUUR nog naar Japan en Zuid-Amerika. Daarna focus ik me volledig op mijn nieuwe soloalbum. Het was de bedoeling om een stevig album met VUUR te releasen, maar telkens als ik begin te schrijven, komen er behoorlijk melancholische songs en heel persoonlijke teksten uit. Dat vraagt gewoon om een andere benadering. Vandaar eerst een (semi)-akoestisch soloalbum in 2020. Ik ga daar de rest van 2019 de tijd voor nemen. Na de zomer speel ik nog wel een maand in Noord-Amerika.

Stoere vrouwen, Sterke verhalen met Anneke van Giersbergen is op vrijdag 12 april om 20:30-23:00 uur in Brebl (Honigcomplex). Tickets: bibliotheekleden en studenten € 10,- / overige bezoekers € 12,50. Meer info en kaartverkoop via: https://www.obgz.nl/agenda/stoere-vrouwen-12apr.html


Tekst: Anneke van Giersbergen
Foto: Mark Uyl

Dit vind je misschien ook leuk