In Goffertpark vanwege hoogwater

Sporten op het strand van de Waal? Dat kan met de Fitbeachlessen

| Belinda Limani

Wij Nijmegenaren zijn gek op de Waal en haar strand. Nu het voorjaar voor de deur staat, zoeken we allemaal de rivier weer op. Maar wist je al dat als je de liefde voor de Waal kunt combineren met een sportief uurtje? In het najaar van 2020 zijn namelijk Fitbeachlessen gestart op het strand in Nijmegen. Er zijn geen gewichten, halsters of ingewikkelde apparatuur nodig om in vorm te komen. Voor laagdrempelig sporten in het zand doe je gewoon mee met sportcoach Kevin Buys!

In verband met het hoogwater, zijn de foto’s genomen op de alternatieve locatie in het Goffertpark.

De Nijmeegse Kevin Buys is sportdocent, boksleraar, personal trainer en heeft zelfs een eigen sportkledinglijn (Mayhem). Sinds oktober is hij ook vaste trainer van de fitbeachlessen in Nijmegen. “Sport is echt mijn passie, daar leef ik voor en dat wil ik graag delen met anderen.” Vanaf zijn 15e is hij altijd met sport bezig geweest. Hij speelde hockey, deed daarna fitness en is nu gespecialiseerd in boksen en vechtsport. “Zo heb ik een compleet pakket van wat ik allemaal kan aanbieden.”


Zo ziet het sporten op het strand eruit

“Het idee was om een toegankelijke bootcamp op het stand in Nijmegen aan te bieden. Een écht zen-momentje.” Momenteel zijn de fitbeachlessen gratis. “Ik bied de lessen gratis aan, puur om te zien hoeveel mensen ik ermee blij kan maken. Zodra het een grotere groep wordt, ga ik het wat professioneler aanpakken. Voor nu is het vooral belangrijk dat het voor iedereen toegankelijk is.”

Bikkelen op het strand

Sporten op het zand kost meer kracht. Daarnaast is het strand de ideale plek om naast het sporten ook heerlijk tot rust te komen. “Ik denk dat het strand een plek is waar je jezelf kunt uitdagen met kracht en conditie, maar ook lekker tot jezelf kunt komen.” De lessen die Kevin geeft, bereidt hij niet al te uitgebreid voor. “Ik heb zoveel lessen gegeven, dat ik nu een oefenpakket in gedachten heb waarbij ik precies weet welke spiergroep ik wil trainen. Ik wissel kracht, conditie en flexibiliteit af met een beetje meditatie om mee af te sluiten.” Om de lessen laagdrempelig te houden, werkt hij vooral met tijd tijdens zijn lessen. “Ik geef bijvoorbeeld een opdracht van één minuut die iedereen zelf kan invullen. Ik probeer mensen hierin te motiveren.”

Maar hoe gaat zo’n fitbeachles er eigenlijk aan toe? “Vandaag zijn we begonnen met een rustige warming-up zodat iedereen in de sfeer kon komen,” vertelt Kevin. “Vanuit daar hebben we wat krachtoefeningen gedaan, vervolgd met wat conditie oefeningen. Ook hebben we wat interval training gedaan om ervoor te zorgen dat de hartslag omhoog gaat. Hierna hebben we snelheid geoefend door middel van sprintoefeningen. We hebben de les afgesloten met lenigheidsoefeningen.”

Goed voor elkaar zorgen 

Omdat we leven in een wereld waarin iedereen meer tijd doorbrengt met een scherm dan met een ander mens, is het goed om af en toe ook eens voor jezelf of een ander te zorgen, vindt Kevin. “Daarom ben ik hiermee begonnen. Ik vind het fijn als mensen hier na een uurtje sporten met een glimlach weg gaan. Daar krijg ik ook een glimlach van.” Door een uurtje samen te ploegen op het strand, vergeet je even de wereld om je heen en ben je lekker bezig met je kracht en conditie. Niet alleen krijg je er een goed gevoel van, maar je gaat ook met een heerlijk ‘leeg koppie’ weer naar huis. “Een goed begin van de dag!” zegt Kevin met een grote glimlach.

Ook in beweging komen met Kevin? De fitbeachlessen worden elke zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur gratis aangeboden op het strand aan de Waalkade, mits het weer dit toelaat. Bij grote belangstelling worden de lessen meerdere keren per week gegeven. Iedereen van elke leeftijd en elk sportniveau kan meedoen! Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Kevin Buys.  

Fotografie: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk