Opening festivalseizoen Nijmegen in het Festivalhuis

| Amber Volman

Drie jaar geleden werd het Festivalhuis gevormd. Het multifunctionele kantoor aan de Mariënburg dat de festivals Music Meeting, Wintertuin, InScience en GoShort huisvest. In dit culturele kwartier vond op 15 februari de gezamenlijke opening van het festivalseizoen plaats. IntoNijmegen geeft je een inkijkje in de programma’s voor de aankomende edities van de vier festivals.  

Music Meeting: The Light is Always Changing

Music Meeting bijt het spits af met een muzikale opening door ESINAM. Speciaal voor deze gelegenheid is ze uit Brussel naar Nijmegen gekomen om haar unieke combinatie van futuristische dwarsfluitklanken en inventieve elektronische drums te laten klinken. Een letterlijk voorproefje op het festival. Hier zal ESINAM maar liefst tweemaal te bewonderen zijn, verklapt kersverse artistiek leider Martyna van Nieuwland. Afgelopen oktober begon de van origine Poolse Nieuwland aan deze nieuwe uitdaging in haar geliefde stad Nijmegen. “I am a frequent guest here and I give all my heart and energy to make an as great program as it used to be for the last 37 years.”

Naast het eren van traditie is er ook ruimte voor vernieuwing. Met als thema ‘the light is always shining’ werkt het team aan een interdisciplinair festival. Geluidsinstallaties, spoken word en workshops zullen het muzikale programma van Music Meeting aankomende editie verrijken. Music Meeting festival vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 mei in Park Brakkenstein.

Wintertuinfestival: Je Bevond Je Hier  

Talentontwikkeling, (onderzoeks-)projecten, bijeenkomsten en evenementen. Het jaarlijkse Wintertuinfestival wordt door directeur Frank Tazelaar een platform genoemd die al deze bezigheden vertegenwoordigd. Net als de projecten van Wintertuin, is het programma van het festival ook veelzijdig. Met het thema 'Je bevond je hier' wordt dit jaar door de bril van fictie onderzocht "hoe onze omgeving verandert onder invloed van ons" en vice versa, aldus programmamaker Laurens van de Linde.

Het voorprogramma begint op 21 maart. Van literaire wandelroutes door de stad tot het bijwonen van repetities en colleges. Bovendien is ook online verdieping te vinden in de vorm van interviews en podcasts. Op 10 april is het dan zo ver: “Iedereen die op tweede paasdag niet naar de meubelboulevard wil, kan zijn literaire hart ophalen in Doornroosje,” wordt gegrapt. “Verwacht (co-)producties en performances zoals Dixieland en House of Words, interviews, panelgesprekken en heel veel aanstormend talent.”


InScience Experiments

We hebben lang moeten wachten op de achtste editie van InScience International Science Film Festival, maar van 16 t/m 19 maart keert het wetenschapsfilmfestival terug in vol ornaat! Meer dan 50 films (waarvan 14 premières), talks (o.a. cyborg Neil Harbisson), experimenten, muziek en spoken dompelen je onder in de wondere wereld van wetenschap. Het thema van dit jaar? "InScience Experiments." Deze editie wordt ook een experiment voor het team zelf. InScience vond voorheen plaats in LUX, maar dit jaar vormen unieke locaties door de hele stad het (film)podium.

Op Plein ‘44 zal bovendien een grote ‘dome’ komen te staan, waar verdieping gezocht kan worden rondom elke film. Ook de grande opening vindt plaats in de binnenstad: op 16 maart om 19.00 zal op Plein ‘44 een experiment plaatsvinden, waarover het team nog niet te veel wil verklappen. In Concertgebouw De Vereeniging zal het festival vervolgens officieel worden afgetrapt met film, experiment en muziek.

GoShort: For the Bigger Picture

Van 31 maart tot en met 10 april komen maar liefst 300 films en 600 filmprofessionals samen in hartje Nijmegen voor het kortfilmfestival Go Short. Het festivalthema van dit jaar is 'for the bigger picture'. Toepasselijk, want de kracht van de korte film zit hem in het naast elkaar programmeren van de films, waardoor er nieuwe perspectieven op een thema of onderwerp ontstaan. Zo zijn er altijd meerdere verhalen te ontdekken.

Daarnaast focust Go Short het gehele jaar door op zowel de ontwikkeling van (nieuw) talent, als de promotie en distributie van de korte film. Zelfs op de Nederlandse Cariben beoogt Go Short, in samenwerking met Kevin Osepa, het productieklimaat te versterken. Naast film kun je dit jaar eveneens genieten van muziek en VR bij Go Short.

www.insciencefestival.nl | www.goshort.nl | www.wintertuin.nl | www.musicmeeting.nl | www.festivalhuisnijmegen.nl

 

Fotografie: Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk...