Novio Magica: Een magische dag in Nijmegen

| Heyta Melssen

Op Tweede Pinksterdag vond Novio Magica plaats in diverse locaties in de binnenstad van Nijmegen Het eerste boek, film en fantasy evenement in Nijmegen. In LUX, Bibliotheek de Mariënburg, Stevenskerk en Huis voor de Nijmeegse Geschiedenis was er van alles te zien en te beleven. En wij waren erbij!

Tweede Pinksterdag, een stralende maandag in Nijmegen. In de Marikenstraat staat een  bronzen wolf. In Lux speelt een weerwolf gitaar voor een zombie. In de Stevenskerk vind je betoverde konijnen, elfen, ridders en tovenaars en in de Mariënburgkapel leidt een Dungeonmaster zijn medespelers door een rijk vol dreiging. En niemand kijkt vreemd op van de leeuwin die danst op de tonen van Balfolk.

De eerste editie van Novio Magica mag gerust een succes genoemd worden. Ruim 6000 bezoekers genoten van het diverse aanbod: films, workshops, fantsyspelen, lezingen, live ontmoetingen met auteurs en snuffelen bij diverse standjes in de Stevenskerk. Een middag vol magie en magische attributen.

Bibliotheek

Het begon al vroeg, ruim voor de start om 11.00 uur zaten al veel kleine kinderen en hun ouders te wachten op het voorleesplein in de Bieb waar Susanne Roos ging vertellen over Vleertje Muis. De kinderen aten muggenkoekjes en deden leuk mee, ook met de vleermuisworkshop na afloop. Verder konden ze in de bibliotheek aan de slag met maskers, boekenleggers en toverdrankjes en mochten ze zich laten schminken als prinsesje of piraat.

Filmhuis LUX

In LUX konden de echte fans al op zondagavond starten met een bingesessie Lord of the Rings, die de hele zaterdag werd vervolgd. Voor de jongere fantasyliefhebbers waren er films over De Griezelbus, Dark Crystal en The Witches en natuurlijk een spannende voorstelling van Paul van Loon met muziek en een boekpresentatie. Om 14.00 uur presenteerde hij daar samen met de hoofdpersoon zijn nieuwste Dolfje Weerwolfje aan twee fans, waaronder zijn trouwe fan de schrijver Thomas Olde Heuvelt.

Mariënburgkapel en plein

In de kapel konden liefhebbers van magische spelen vanaf 12.00 uur hun hart ophalen met een potje Dungeons & Dragons. Er waren ook attributen te koop en heel veel enthousiaste voorlichting over het spel. Op het plein kon het publiek meedoen aan dansworkshops onder leiding van Balfolk. Tussen Mariënburg en de Stevenskerk liep je de kans om een living statue tegen het lijf te lopen en overal liepen kriskras tussen het winkelende publiek konijnen, elfen, tovenaars en andere cosplayers.

Stevenskerk

Het episch centrum van het festival lag in de Stevenskerk waar het publiek vanaf 13.00 uur welkom was en Thomas Olde Heuvelt zijn trouwe schare toesprak met een preek die klonk als een klok. Hij legde daarbij de nadruk op de inclusiviteit van fantasy. Niemand kijkt op van een ander uiterlijk: elf of prinses, blauwe weerwolf of konijn, iedereen kan en mag zijn wie ze zijn, ongeacht de kleur of het geloof. Ben je aanhanger van Catharina van Wyler of aanbid je Ctulhu? Prima. Volg je het pad van tarot, steampunk of pokémon? Allemaal even goede vrienden.

En meer…

Daarna was er nog veel te doen en te beleven in en om de Stevenskerk: lezingen, ontmoetingen met schrijvers zowel live als via een zoomverbinding, heel veel shops met attributen en boeken, workshops in de crypte of een rondwandeling met onze eigen legende Mariken van Nimwegen. Kortom een geslaagd festijn dat zeker smaakt naar meer. Dankzij de prima samenwerking van de organisatoren Stevenskerk, Dekker v.d. Vegt, Lux, Bibliotheek de Mariënburg, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en alle anderen.

Novio Magica werd georganiseerd door Bibliotheek de Mariënburg, LUX, Huis voor de Nijmeegse Geschiedenis en meer. Houd de website in de gaten voor de volgende editie.

 

Fotografie: Heyta Melssen & Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...