NIJMEEGSE KUNSTNACHT: EXPOPLU, RUIS EN SINGULAR-ART, VURIGE ENERGIE VOOR HEDENDAAGSE KUNST

| Luus Veeken

Altijd al Expoplu in de Paraplufabriek willen bezoeken? Zaterdag 22 september is je kans. Dan is de Nijmeegse Kunstnacht en kun je er een kijkje nemen. Expoplu werkt hiervoor samen met RUIS en Singular-Art, twee andere Nijmeegse kunstorganisaties. Nijmegen Cultuurstad sprak met de initiatiefnemers Emiel van der Pol, Youri Appelo, Fenne Saedt en Jade Kerste.

Expoplu, RUIS en Singular-Art

Drie Nijmeegse kunstorganisaties slaan de handen ineen om bezoekers tijdens de Kunstnacht in Expoplu een leuk programma voor te schotelen. Expoplu is voor velen waarschijnlijk bekend. Gehuisvest in de Paraplufabriek organiseert het tentoonstellingen rondom actuele thema’s en biedt het jonge kunstenaars een plek om te experimenteren en hun werk te tonen. RUIS en Singular-Art zijn daarentegen misschien wat minder bekend. De eerste is een tentoonstellingsruimte die in september haar deuren opent in de Hertogstraat. RUIS maakt in samenwerking met jong talent uit de regio tentoonstellingen waarin het experiment centraal staat. Ook Singular-Art, een galerie voor hedendaagse kunst aan de Waalkade, bestaat pas net: in april dit jaar zag ze het levenslicht.

Klein feestje

‘Het mooiste van de Kunstnacht is de samenwerking tussen organisaties die zich nauw verbonden voelen. Dat leidt tot een interessante kruisbestuiving en vernieuwing’, zegt Youri Appelo van Expoplu. Het werk dat tijdens de Kunstnacht wordt vertoond is interactief, het doet een beroep op het publiek. Daarnaast is er muziek, een DJ en kun je er wat drinken. ‘Het wordt een klein feestje, een soort verstopte verrassing, hier achterin de Paraplufabriek’, aldus Fenne Saedt van RUIS. Spannend voor de mensen die onbekend zijn met de Paraplufabriek. In het donker, een tunnel door en dan de surprise aan het eind, bij Expoplu.

Niet met de armen op de rug

Drie kunstenaars, een vanuit elke deelnemende organisatie, leveren een bijdrage. Emiel van der Pol: ‘Het zijn geen bestaande kunstwerken, de kunstenaars gaan speciaal voor de Kunstnacht aan de slag. En interactie met het publiek is daarbij belangrijk.' Youri vult aan dat hij niet graag zou zien dat het publiek met de armen op de rug gaat staan kijken. 'Wij willen vurige energie voor hedendaagse kunst en gaan een verrassende mix van hedendaagse kunstvormen presenteren.’

Zo gaat kunstenaar Doina Kraal zorgen voor een ervaring door proeven, aanraken en aanspreken. En ze geeft een zangperformance. Babs Bleeker geeft in haar analoge schilderwerk de digitale wereld weer. En Caz Egelie maakt sculpturen, installaties, performances en video’s, waarbij hij verschillende technieken gebruikt. 3D-printen en -scannen gaan daarbij hand in hand met zang, dans en zelfgemaakte kostuums. Genoeg te zien, voelen en horen dus, daar in Expoplu.

Expoplu vind je in de Paraplufabriek, Van Oldenbarneveldtstraat 63-A. De tentoonstelling zal ook na de Kunstnacht nog een tijdje te bezoeken zijn.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk