Nijmeegs eigen NEC doet op Europees niveau mee

De 74ste minuut loopt in de Goffert als Collins John NEC op voorsprong schiet tegen het Italiaanse Udinese. De kerstvakantie van 2008 staat voor de deur en het koude voetbalstadion ontploft. Er gaat meer bier de lucht in dan bij een optreden van Rowwen Hèze en het decibelniveau schiet omhoog. Het onmogelijke gebeurt. Het nietige NEC gaat winnen van de topclub in het UEFA-Cuptoernooi. 

Voor veel NEC-fans is die 18e december van 2008 nog steeds de mooiste voetbaldag van hun leven. Successen van de “Nijmegen Eendracht Combinatie” zijn zeldzaam en al helemaal in Europees verband. In 1983 kwam NEC op voorsprong tegen FC Barcelona, maar verloor het toch met 2-3. Het is kenmerkend. In eigen land had de Nijmeegse club ook niet het geluk. Zo werd vier keer de bekerfinale gespeeld en vier keer verloren. Voor de fans zijn de grootste successen dan ook de overwinningen op de Arnhemse aartsrivaal Vitesse. In 2008/2009 levert het Europese avontuur echter wel triomfen op. 

Nijmegen zet zichzelf weer op de kaart

Een divers team van jonge gasten en oude rotten neemt het onder leiding van Mario Been op tegen zeker niet de minste Europese clubs. Naast Udinese, spelen de Nijmegenaren tegen Tottenham Hotspur, Spartak Moskou en Dinamo Zagreb. De jonge Lasse Schöne blinkt dan al uit, maar ook mindere goden zoals Saidi Ntibazonkiza of cultheld Patrick Pothuizen dragen bij aan de successen. Ondanks de tomeloze inzet en het goede spel, worden de eerste twee wedstrijden nipt verloren. Het maakt de fans niet zoveel uit. Nijmegen is op de kaart gezet en de supporters zijn trots. 

Wij zijn Rood, Groen en Zwart

Dat is een seizoen lang door heel Nijmegen te zien. Wijken waarin van oudsher veel NEC-supporters wonen zoals de Kolpingbuurt, hangen vol met vlaggen. Ook de rest van de stad kleurt rood, groen en zwart. Nijmegen is zich bewust van het bijzondere succes dat NEC beleeft. Dat blijkt niet onterecht. Nadien gaat het bergafwaarts en momenteel speelt de Nijmeegse trots al enkele jaren in de Eerste Divisie. Toch blijven de fans nog als altijd naar de Bloedkuul trekken. Daar in het Goffertpark waar in de jaren dertig als werkverschaffingsproject een enorme kuil werd gegraven, waarin nog steeds het koude, betonnen Goffertstadion ligt. 

Dat vergeten we nooit meer

Na twee verliespartijen wint NEC in het koude Moskou met een nipte maar spectaculaire 1-2. Bij een overwinning op Udinese zal de Nijmeegse club voor het eerst overwinteren in Europa. Dat gebeurt op glorieuze wijze en NEC loot HSV Hamburg. De Duitse club blijkt dan een maatje te groot en het Europees avontuur eindigt over de grens met een 1-0 nederlaag. Maar het deert de fans niet. Stel een willekeurige NEC-supporter de vraag wat hij of zij deed die bewuste 18 december 2008 en er zal immer een twinkeling in de ogen verschijnen. 

Duik in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Want Nijmegen heeft veel verhalen te vertellen. Benieuwd? Je leest het allemaal in de historische tijdlijn.  

Geschreven door: Willem Baltussen en Charlie Beijers

Dit vind je misschien ook leuk