NEUS en Duurzame Mode 025 verbinden mode en kunst tijdens Kunstnacht

| Simone Vos

Zet twee bevlogen kunstenaars, een modeontwerper en een artistiek programmaleider samen en het is gegarandeerd niet saai. Ook niet eenduidig, en al helemaal niet te labelen of in hokjes te plaatsen. Voor het eerst werken NEUS (als ze dan toch een naam moeten krijgen: galerie en art bar) en Proeftuin Duurzame Mode 025 samen. Hun doel: het samenbrengen van mode en kunst tijdens de Nijmeegse Kunstnacht, maar ook de regio Arnhem-Nijmegen op de kaart zetten op het gebied van mode en beeldende kunst. Hoe ze dat doen? Dat vertellen Sophie, Eli, Jan en Sebastiaan je zelf!

“Ik heb heel veel zin om samen iets moois neer te zetten tijdens de Kunstnacht”, vertelt Sophie Roumans, één van de oprichters van NEUS. “Dat is een mooi moment om te laten zien wat we doen.” Tijdens de Nijmeegse Kunstnacht op 21 september bundelen culturele instellingen uit Nijmegen en omstreken hun krachten en bieden een boeiend nachtelijk programma. NEUS slaat de handen ineen met Proeftuin Duurzame Mode 025, samen presenteren ze een veelbelovende mode-expo.

V.l.n.r.: Sebastiaan Kramer (Proeftuin Duurzame Mode 025) & Jan Morales, Sophie Roumans en Eli Walter (NEUS)

Vrijheid en ontmoeting

“De beeldende kunst die bij NEUS te zien is, is niet gekoppeld aan een thema of stijl. Het is kunst waar wij iets bij voelen. De vrijheid om te laten zien wat we mooi vinden, dat hebben we hier”, zegt Eli Walter. Ook hij is één van de oprichters. "NEUS bestaat sinds 7 april en is gevestigd in een oude kroeg. Vandaar dat er in het midden van de ruimte een bar staat. Hierdoor is het ook een ontmoetingsplek."

Duurzame mode en kunst

Sebastiaan Kramer is een van de oprichters van Proeftuin Duurzame Mode 025, een initiatief vanuit Cultuurnetwerken Arnhem en Nijmegen. De Proeftuin onderzoekt onder andere wat er op gebied van duurzame mode allemaal te vinden is in deze regio. Voor Sebastiaan is van het van belang dat Arnhem en Nijmegen meer verbonden worden als het mode betreft. Daar is de Kunstnacht dan weer een mooi moment voor. “We willen de diversiteit van mode laten zien. Het kan een kunstwerk zijn, maar ook een meer draagbaar kledingstuk, maar er zit altijd een gedachte achter”, aldus Sebastiaan.

Nijmegen en Arnhem verbinden

“In Nijmegen zitten zeker ook ontwerpers, maar mode is altijd meer gekoppeld geweest aan Arnhem. Het lijkt me goed om te laten zien wat beide steden te bieden hebben qua designers”, gaat Sebastiaan verder. Er zijn al wel banden tussen de steden: “Er wordt aan de Radboud Universiteit bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar mode en zij werken ook veel samen met kunstacademie ArtEZ. Door zulke samenwerkingen komen steden dichterbij elkaar.”

Grensgebied tussen mode en kunst

De koppeling tussen NEUS en Duurzame Mode 025 was vrij logisch. Sophie (zelf ook modeontwerper) en Sebastiaan kenden elkaar al en om samen een expositie rondom dit onderwerp op te zetten, was voor iedereen heel vanzelfsprekend. “De tentoonstelling is volop in ontwikkeling. We laten zien wat er in de regio te zien is op het grensgebied van beeldende kunst en mode. Performance art, maar ook mode die richting de commercie gaat, zie je terug”, vertelt Eli.

“Iedereen heeft met mode te maken, ook diegenen die zeggen: ‘Ik heb niks met mode’”, zegt Sebastiaan. “Dat is het mooie van mode.” Tijdens de Kunstnacht is het werk van de kunstenaars en ontwerpers samen te zien in NEUS. “We richten de hele ruimte in, van boven tot beneden, dus er is genoeg te zien”, zegt Eli. “Ik hoop dat mensen komen die nieuwsgierig zijn naar het werk en dat we zo kunnen netwerken”, lacht Sebastiaan. “Ik heb er zin in!”

Op 21 september kun je tussen 20:00 en 01:00 bij NEUS naar binnen stappen met een passe-partout voor de Nijmeegse Kunstnacht. Na de Kunstnacht zal t/m 29 september een klein deel van de tentoonstelling nog te zien zijn bij NEUS, in de Tweede Walstraat 106.


Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk