Theatervoorstelling WIT - Interview met Chris Tates, Rob Beum & Radboud de Groot

| Amy Ruiters

Heb je ook weer eens zin om je deur uit te gaan? Een avond goed te lachen en ongegeneerd te genieten met een lekker biertje in je hand? Misschien heb je wel behoefte om even – op een luchtige manier – stil te staan bij vragen over vriendschap en kunst. En zelfs als je geen van bovenstaande ambities hebt, nemen de drie heren Chris Tates, Rob Beum en Radboud de Groot je graag mee in hun aankomende theatervoorstelling WIT.

Met de kraan open

WIT gaat over drie boezemvrienden die elkaar al heel lang kennen en regelmatig zien. Af en toe gaan ze naar de film, eten, drinken en kletsen - gewoon om die vriendschap gaande te houden. Een van hen heeft een schilderij gekocht voor veel geld. Een wit schilderij. Hij is er heel blij mee en ook heel trots op, maar de ander snapt er niets van: “een wit schilderij, staat er dan niks op?!” Er is ongeloof dat iemand echt vindt dat dit schilderij mooi is en - sterker nog - denkt dat het geld het waard is. De ander wordt onwetend genoemd: dit is moderne kunst! Wanneer de derde vriend vrede wil sluiten en daar helaas niet in slaagt, volgt een reeks dialogen tussen de vrienden. Er wordt een kraan geopend die alles op tafel gooit wat nooit is gezegd…

Een komedie die vragen stelt

WIT is in de eerste plaats een komedie. De humor zit in het gênante, waarin de rol van het witte schilderij binnen de vriendschap steeds groter gemaakt wordt. Irritaties komen naar boven en het vertellen van de waarheid ontspoort. Zaken die in het verleden onuitgesproken zijn gebleven, maar niet verloren zijn gegaan, staan na het zien van het schilderij op scherp.

Herkenbaar en scherp stelt de voorstelling vragen over je eigen kijk op vriendschappen. Als je elkaar al lang kent, ga je vaak op een bepaalde manier met elkaar om. Dat voelt vertrouwd. Maar dat is ook een vorm van het mijden van zwaardere of minder leuke onderwerpen. In WIT wordt dit doorbroken en uitgedaagd. Hoe accepteer je vriendschappen? Hoe ontwikkelt zo'n vriendschap zich door de jaren heen en wat gooi je weg? Hoe waardeer je elkaar en in welke mate? En natuurlijk de vraag; wat is kunst?

Mannelijke vriendschap in bijzondere locatie

Rob zegt lachend dat dit het beste stuk is dat ooit over een mannelijke vriendschap is geschreven. “Je kunt hier vreselijk gênant om lachen. Ik kan het zelf niet beter zeggen dan dit stuk doet.” Radboud vult aan: “Dit raakt gewoon de kern van veel dingen.” De voorstelling staat niet alleen garant voor een gezellige avond, maar ook de locatie is bijzonder te noemen.

Dat WIT in de Brouwtoren zou worden opgevoerd gebeurde toevallig tussen de acteurs en de brouwers in café De Tempelier. Beide partijen waren erg enthousiast over de samenwerking in de prachtige ruimte van de Brouwtoren. Veel meer dan dat had de voorstelling niet nodig. “Wij hebben bijvoorbeeld geen decor, alleen het schilderij en dus de drie acteurs.” Ontstaan als huiskamervoorstelling in tijden van veel beperkingen, is het na twee jaar eindelijk gelukt om de voorstelling te spelen.

Wil jij deze avond met veel humor op een prachtige locatie niet missen? Tickets zijn nog te koop via deze pagina. Kom kijken en geniet met een lach van vriendschap en kunst.

Dit vind je misschien ook leuk...