Interview: LUX gaat 1 juni weer open

Mis jij die comfortabele bioscoopstoelen en fantastische films van LUX ook zo? Dan hebben we goed nieuws, want LUX Nijmegen gaat op 1 juni weer open! ‘’We hebben onze bezoekers enorm gemist en kunnen niet wachten om ze weer te zien’’, vertelt Michelle Peters. Hoewel ze nog druk is met de nodige voorbereidingen, vertelt ze ons enthousiast over de online alternatieven, de 1,5 meter-bioscoop en het filmprogramma.  

Hoe zagen de afgelopen maanden er voor LUX uit?

‘’Het was heel erg stil in LUX. Het kwam als een shock dat we de deuren moesten sluiten, maar we hebben achter de schermen hard gewerkt! LUX zou LUX niet zijn als we geen contact zouden houden met ons publiek en leuke alternatieven zouden bedenken. Daarom zijn we gestart met het platform LUX bij je thuis, waar we verschillende online inleidingen en nagesprekken bieden bij (Picl-)films. Zo hadden bezoekers toch de verdieping die ze van ons gewend zijn!

Ook zijn begonnen met de 6-delige theaterserie TussenTijd, in samenwerking met een aantal Nijmeegse theatergezelschappen. In elke aflevering staat een ander actueel thema centraal, waar Cie. Perelman, TG de Winter en TG Greppel op een theatrale manier hun licht op laten schijnen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als angst, huidhonger en hoopkracht. Het leuke is dat wij als vlakkevloertheater op deze manier jonge makers toch een podium kunnen geven.’’ 

Wat hebben jullie het meest gemist?

‘’Ons publiek en onze fans! Het is hartverwarmend hoeveel lieve reacties we hebben gekregen. Veel mensen wilde ons steunen en waren bereid via Picl onze films te bekijken. Ook nu we weer open gaan krijgen we veel berichten van bezoekers die willen komen, daar doen we het voor. Dat we open gaan doen we ook echt voor ons publiek.’’

Hoe ziet een bezoek aan LUX er vanaf 1 juni en 1 juli uit?

‘’Het was een hele klus om alle eindjes aan elkaar te knopen, maar het is gelukt en we kunnen open! Dit doen we natuurlijk zo veilig mogelijk, zowel voor onze bezoekers als onze medewerkers. In onze grote filmzalen kunnen 30 mensen tegelijk, in de kleinere zalen iets minder. Om iedereen de mogelijkheid te geven veilig naar de film te gaan hebben we ruimere openingstijden en kun je nog vroeger op de dag films bekijken. Maar hoe laat je ook komt, we gaan onze bezoekers op een zo leuk mogelijk manier ontvangen.

De kaartverkoop start eind mei en is volledig online, zodat je het ticket alleen maar hoeft te laten scannen en je meteen door kunt lopen naar de zaal. We vertonen weer mooie nieuwe films, zoals ons publiek van ons kent. Waaronder Honey Boy, geschreven door Shia LaBeouf en Ema. Vanaf juli gaan we ook wat meer klassiekers draaien, zoals The Piano (1993) en Un homme et une femme (1966). Dit jaar bestaat The Shawshank Redemption (1994) 25 jaar, daar gaan we ook iets leuks mee doen!’’ 


Ema

Welke maatregelen worden er nog meer getroffen?

‘’We volgen de richtlijnen van de NVBF (Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters). Zo splitsen we bijvoorbeeld de ingang voor het filmtheater en de ingang voor de horeca. Na afloop word je via de nooduitgang het pand uitgeleid. Je kunt na de film nog steeds een drankje drinken op ons terras, wel even een plek reserveren!’’ Meer informatie over de maatregelen en huisregels vind je op de website.

Wat mogen we niet missen?

‘’Mijn persoonlijke tip? Dat is Honey Boy, die mag je niet missen! Maar welke film je ook kiest, we willen je graag een avondje uit bieden, een moment weg uit deze situatie. Het is fijn om even uit de sleur van de dag te komen en je mee te laten nemen in een verhaal, want dat kon de laatste tijd zo weinig. En hoewel alles anders moet, vinden we het belangrijk om ons publiek dit te bieden en een heel warm welkom te heten. Dus dat gaan we doen!

Dit vind je misschien ook leuk