Interview: Directeur Kirsten Ruber over Go Short 2022

| Hannah De Maagt

Het is bijna zover: van vrijdag 1 april tot en met zondag 10 april neemt Go Short - International Short Film Festival Nijmegen over. Na een uitdagende coronaperiode zitten de festivalkriebels er weer helemaal in. Met het thema ‘Out of the bubble’ opent Go Short het festivalseizoen met een knal: een hybride festival met een grootse kick-off, veel jong talent, een divers aanbod aan korte films en een mooi randprogramma met verschillende thema’s. Directeur Kirsten Ruber neemt ons vol enthousiasme mee in het programma van de 14e editie van het internationale filmfestival.

Grootse opening

Het eerste weekend staat in teken van de kick-off. Op vrijdag 1 april opent het festival met een urban filmwandeling door de stad, in samenwerking met A Wall is a Screen. Muren en objecten veranderen ’s avonds in filmschermen. De wandeling is een combinatie van een rondleiding door de stad en een filmnacht. De route wordt niet van tevoren bekend gemaakt. “We hebben met z’n allen in een bubbel geleefd de afgelopen periode. Met deze opening willen we samen met de hele stad uit die bubbel stappen,” zegt Kirsten Ruber. Het evenement start om 20:00 uur op de Grote Markt en deelname is gratis. Aanmelden kan via Facebook.

Gevarieerd programma

De gehele festivalperiode kan je in LUX Nijmegen terecht voor een gevarieerd programma aan korte films. De digitale zaal blijft nog wat langer geopend, namelijk tot en met 20 april. Hier kunnen alle films uit de competities en de themaprogramma’s worden bekeken en is er extra informatie over de makers en de films te vinden.

Het aanbod van Go Short bestaat uit verschillende korte films – van documentaires tot animaties – en een programmering met actuele thema’s. Met het programma Focus on Germany richt Go Short zich op films van onze oosterburen. Out of Office is een focusprogramma rond de ontwikkelingen op het gebied van werk: thuiswerken, kantoorhumor en essentiële beroepen. Op zondag vindt er een heus filmconcert plaats in LUX. Daarnaast is er een speciaal programma voor kinderen: Family Shorts voor 4+ en 10+. Natuurlijk is het paviljoen op het Mariënburgplein weer geopend voor een drankje voor of na de film, om weer het echte festivalgevoel te beleven.

Jong talent

Go Short vindt het heel belangrijk om een platform te bieden voor jong talent. “Het thema ‘Out of the Bubble’ staat niet alleen voor het stappen uit de coronabubbel,” legt Kirsten uit, “maar het staat ook absoluut voor vernieuwing, het creëren van ruimte voor nieuwe mensen en ideeën.” Veel jonge makers hebben zich dan ook aangemeld voor Go Short 2022. Daar is een mooi randprogramma uit gerold met actuele thema’s, zoals de woningcrisis, LHBTQ+ onderwerpen en mental health.

Internationaal

Vanaf de woensdag komen de internationale filmmakers naar het festival. Het publieksprogramma gaat dan samenlopen met het professionele programma. Na twee jaar kunnen nationale en internationale filmmakers eindelijk weer samenkomen voor de Nederlandse, Europese -en studentencompetitie. In het laatste weekend zullen de Go Short Awards worden uitgereikt en op zondag worden de winnende films in LUX vertoond.

De chemie van verbintenis

Go Short kent ook dit jaar weer een hybride vorm. De coronaperiode was geen makkelijke periode voor de culturele sector, ook niet voor Go Short. Door corona was het festival in 2020 volledig online. In 2021 was een hybride vorm pas mogelijk. Maar deze periode heeft zeker ook positieve effecten gehad. “Er is ruimte geweest om projecten uit te breiden die al eerder in de steigers stonden”, zegt Kirsten. Zo bestonden er al langer plannen om een steviger online programma op te zetten.

De afgelopen twee jaar heeft het team de ruimte gekregen om hier stappen in te zetten. Zo is het VOD-platform (Video on Demand) uitgebreid, dat verdiepende informatie biedt over de films die fysiek in LUX te zien zijn. Informatie over de film en de makers is hier beschikbaar en er kan meer materiaal worden bekeken dat aansluit bij de interesses van de kijkers.

Er gaat natuurlijk niets boven het gevoel van samen zijn in een bioscoop en op het festival. “Je weet wat je hebt gemist als je fysiek weer bij elkaar komt”, zegt Kirsten. “De echte verbinding en de chemie van samenkomen is belangrijk en onvervangbaar.” Het team staat dan ook te popelen om dit jaar weer live met het publiek samen te kunnen zijn. Het online platform is slechts het puzzelstukje dat het geheel compleet maakt.

Oproep voor de Makersbase

Een verrassend en extra onderdeel van het programma dit jaar is de Makersbase. Go Short gaat daarmee nog verder 'Outside the bubble'. Niet alleen het festival, maar ook de bezoekers bepalen het programma van de Makersbase. Op het Mariënburgplein staat de kleinste bioscoopzaal van Nederland: de filmcontainer. Dit is een open studio voor non-profit organisaties en individuele makers die hun werk en (ideeën voor) programma's willen presenteren aan vrienden, relaties, collega's en passerend publiek. Verschillende disciplines zijn welkom in de filmcontainer, die uitnodigt tot brainstormsessies en creatieve gesprekken. Heb jij een idee dat je wil pitchen of een programma dat je wil tonen? Je kan de filmcontainer voor maximaal 120 minuten reserveren via jana@goshort.nl.

De kaartverkoop voor Go Short is 2022 is gestart. Kaarten voor zowel de fysieke films in LUX Nijmegen als het online programma zijn te koop op www.goshort.nl/programma2022.

 

Coverfoto: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...