Interview: de wereld van Nijmeegse indieband Thaïti

| Myrthe Meines

Thaïti heeft een druk halfjaar achter de rug: op 31 mei bracht de band een mini-LP genaamd Toucan Bay uit, de week ervoor organiseerden ze een gelijknamig festival met veel andere bands en op 27 juni verschenen ze in het BNN-programma BOOS. Hoe kijkt Thaïti op de afgelopen maanden terug en wat zijn de toekomstplannen?

Grenzeloos eiland

Op 24 mei werd Brebl omgetoverd tot een andere wereld: Thaïti haalde op het Toucan Bay Festival alles uit de kast om hun nieuwe plaat te presenteren. “We wilden zowel met de mini-LP als met het festival Toucan Bay een plek creëren waar mensen op een andere manier met elkaar omgaan, waar iedereen er mag zijn en vrij is," vertelt zanger en gitarist Sam. "We noemen Toucan Bay een eiland, maar het is eigenlijk niet gekaderd: bij het maken van de LP gaven we elkaar de ruimte om samen iets nieuws uit te vinden en alles open te laten. Niet omdat we vinden dat het moet, maar omdat het mag."

Deze gedachte werd tijdens het festival ook overgebracht op het publiek. Zangeres Flo beschrijft de intimiteit die ontstond: "Mensen kwamen in groepjes naar binnen, allemaal op hun eigen eilandjes. Naarmate de avond vorderde met optredens van The Koalaz, Foxlane, en De Naakte Waarheid, kwamen individuen bij elkaar." Na Foxlane trad een koor op, die erg hedendaagse en vernieuwende teksten zong. Hierdoor ging het publiek het gesprek met elkaar aan. "Daarna was iedereen familie," vertelt Flo. Het festival had dus de perfecte sfeer om de mini-LP te presenteren.

Afbeeldingsresultaat voor thaiti toucan bayDe LP Toucan Bay

BOOS: slechte band met Indieplant

De release van Toucan Bay verliep niet zonder obstakels: Thaïti kreeg problemen bij de druk van de LP’s bij platenlabel Indieplant. De band had €1500 aan gecrowdfund geld tegoed van het bedrijf, maar kreeg niets terug. Met behulp van het programma BOOS kreeg Thaïti uiteindelijk het geld en een stortvloed aan positieve reacties terug. “Wij hebben veel bands geholpen die ook problemen hadden met Indieplant. Bovendien was het niet eens ons geld: via een crowdfunding hebben al onze vrienden kennissen aan ons gedoneerd. Met de mini-LP en het festival kunnen we eindelijk iets teruggeven!” (Kijk hier de aflevering terug).


Van links naar rechts: Flo, Luuk, Sam, Storm en Thomas en Tim Hofman van BOOS.

Durven dromen

In de zomer van 2016 had Thaïti de eerste grote optredens: ze speelden een paar nummers live op 3FM én ze stonden op de een na grootste stage van het Valkhof Festival. Over hun vroege optreden bij 3FM is de band niet erg enthousiast: "Dat gaan we niet terugluisteren, hoor! Het aanbod voor een optreden bij 3FM kwam erg plotseling, het was midden in de nacht en mega vals. Maar misschien waren we hier niet geweest als we niet hadden opgetreden bij 3FM en het Valkhof." Inmiddels is heeft de band veel meer ervaring en durven ze te dromen over de toekomst. Zo droomt Flo van spelen op het festival Tremor op de Azoren en zijn Thomas en Storm enthousiast over het festival Down The Rabbit Hole. Sam: "ik denk dat het de droom van elke Nijmeegse band is om in de grote zaal van Doornroosje te staan."

Laatste kans!

Thaïti kiest ervoor om zich even terug te trekken. "We spelen nu minder, om onszelf de tijd te gunnen om muziek te maken." De band is volop bezig met het maken van nieuwe muziek en het ontdekken van de wereld die ze zojuist hebben gecreëerd. Dit weekend speelt de band nog op het Plak-Fest in de Vasim: De Plak organiseert een groot feest ter ere van haar 43e verjaardag, met optredens van verschillende Nijmeegse bands en genoeg van hun beroemde kaasgehakt voor iedereen. Voor de echte fans speelt Thaïti zondag 15 september op het Remind the Gap festival in Noord-Holland.

Dit weekend is (voorlopig) de enige kans om Thaïti live te zien. Gelukkig is de band van plan om in 2020 weer op te treden en is de mini-LP Toucan Bay beschikbaar op Spotify. Luister 'm hier!

Wil je naar het Plak-Fest om Thaïti te zien? Zet in je agenda: zaterdag 14 september, 20:00 - 03:00 in De Vasim Nijmegen. Tickets zijn te koop voor €12,50 aan de bar in Café de Plak of aan de deur. 

 

Foto’s: Bob Mollema, BOOS

Dit vind je misschien ook leuk