Free Future College: de educatieweek over (on)zichtbare (on)vrijheden

| Belinda Limani

Middelbare scholieren worden ondergedompeld in het thema vrijheid en onvrijheid tijdens Free Future College van 26 t/m 29 september. Maar ook 's avonds is er genoeg te doen. Zo is er een gratis programma voor iedereen (ook als je niet meer naar school gaat) met lezingen van onder meer Özcan Akyol, Joris Gerritsen, Lale Gül en Ronit Palache, Splinter Chabot en Evgeniy Levchenko. We spraken met programmamaker Marjolein Hordijk over de essentie van Free Future College.

Marjolein Hordijk is programmamaker bij Bibliotheek Gelderland Zuid en sinds een maand ook programmamaker bij de Vrijheidscolleges. Bij de eerste editie van Free Future College was ze al betrokken. Samen met een team enthousiaste collega's organiseert ze ook dit jaar weer het programma van de educatieweek over vrijheid.

De definitie van vrijheid

Free Future College is ontstaan uit een wens van de provincie, in eerste instantie rond het thema '75 jaar vrijheid', vertelt Marjolein. Maar vrijheid is zoveel meer. “Mensen denken meteen aan de Tweede Wereldoorlog, waarin mensen hun vrijheid in extreme mate moeten opgeven. Maar vrijheid is meer dan dat. Het is voor iedereen wat anders.”

Free Future College zet vraagtekens bij het idee dat vrijheid vanzelfsprekend is. “Als je een andere genderidentiteit hebt, of een beperking, of je bent slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire: er zijn veel situaties waarin vrijheid niet vanzelfsprekend is”, legt Marjolein uit. “We moeten ons afvragen: welke vrijheden heb ik? En beperken ze de vrijheid van een ander? Voor Free Future College is hier een heel programma omheen georganiseerd.”

Capoeira, dragqueen make-up en fake news

Overdag richt het programma zich op middelbare scholieren van alle niveaus en leeftijden die vanuit het hele land naar Nijmegen komen. Elke dag vertelt een andere inspirerende gast over hun kijk op vrijheid. “Op basis van stellingen gaan we in gesprek met de scholieren. Daarna splitsten ze zich op in workshops. Elke student volgt drie workshops, die enorm kunnen variëren”, vertelt Marjolein.

De workshops bestaan uit een combinatie van denken, doen en maken. Dat kan variëren van een lesje Capoeira tot het maken van spotprenten of het opzetten van een fake news kanaal. “Een van de mooiste projecten vind ik Grab Your Bag”, vertelt Marjolein nog even enthousiast. “Dan worden de studenten in de positie gebracht van een vluchteling die zijn thuisbasis moet verlaten. Gaandeweg moet je steeds meer achterlaten en dat gaan ze echt ervaren.”

Festivalsfeer in de Lindenberg

Tijdens de pauze kunnen de leerlingen zich uitleven in een heuse festivalsetting, waar ze de drag make-up van Miss Valentina kunnen proberen, hun stem kunnen laten horen in de karaoke-ballenbak en zelfs kunnen abseilen. De dag wordt plenair afgesloten met een 'cabarap show' van twee freestyle rappers en beatboxers. “We hopen dat ze naar huis gaan met de vraag 'hoe verhoud ik mij tot vrijheid?' Op de lange termijn hopen we natuurlijk dat er een groeiend besef komt dat vrijheid kwetsbaar is en dat je je best moet doen om die te bewaken.”

Gevarieerd avondprogramma

Iedere dag sluit af met een avondprogramma waar geïnteresseerden van alle leeftijden en achtergronden welkom zijn. Schrijver Özcan Akyol en Gelderlander-hoofdredacteur Joris Gerritsen stellen maandagavond actuele vragen over de pers als 4e macht. Op dinsdagavond luister je naar Lale Gül die vertelt over vrijheid en religie. Op woensdagavond kom je alles te weten over de (on)vrijheden van ons 'regenboogland', gepresenteerd door Splinter Chabot. En op donderdagavond vertelt de Oekraïense Evgeniy Levchenko tijdens het Vrijheidscollege over de oorlog in zijn geboorteland. “Iets anders dan de vorige editie”, zegt Marjolein. “Maar inhoudelijk minstens zo interessant!” Gratis tickets zijn te bestellen via de website.

Pas het begin

Free Future College vindt dit jaar weer plaats in Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen. “Ik ben blij dat het weer in Nijmegen plaatsvindt”, zegt Marjolein. “Nijmegen is een stad waarin we naar elkaar luisteren. Dit geeft ons weer een kans om elkaar een stem te geven. En het hoeft geen luide stem te zijn. Soms zijn de zachte stemmen het belangrijkst. Nijmegen biedt daarvoor een goede basis.”

De vorige editie van Free Future College was een succes, ondanks dat het programma in kortere tijd tot stand kwam. Ook dit jaar hoopt Marjolein op hetzelfde, goede resultaat. “Weten dat je iets belangrijks doet, het met volle overtuiging doen en het dan ook echt beleven: dat is een van de mooiste dingen die er zijn”, zegt Marjolein, die toegeeft dat Free Future College een van haar leukste projecten is. “En dit is pas  het begin. Hopelijk kunnen we dit nog lang blijven doen.”

 

Gedurende de week is er iedere avond een gratis avondprogramma met inspirerende sprekers uit het hele land. Dit programma is voor iedereen geschikt en toegankelijk. Ga voor meer informatie en het volledige programma naar www.freefuturecollege.com. Bestel je gratis toegangsbewijzen voor het avondprogramma hier.

Dit vind je misschien ook leuk...