Festival de Oversteek: Bijzondere start van het ‘Oerol van Nijmegen’

| Heyta Melssen

Als de vakantie voorbij is begint het bij veel Nijmegenaren te kriebelen. Het wordt tijd voor muziek, dans, theater en andere kunsten bij het grootste kleine festival in de stad. Heel Nijmegen-Noord vormt het podium voor Festival de Oversteek dat dit jaar alweer de dertiende editie verzorgde. Ondanks corona kon het festival zelfs vorig jaar in uitgeklede vorm doorgaan. Dit jaar is er keuze uit meer dan 40 optredens, verdeeld over 26 locaties in vijf blokken van een uur. Elke voorstelling duurt ongeveer een half uur en tussendoor verplaatst het publiek zich van locatie naar locatie. Lopend en fietsend krijgt het publiek zodoende veel van de omgeving te zien en kan ook onderweg genieten van de beeldende kunstwerken van Expeditie Noord/Derde Wal. Onderweg zijn ook genoeg plekjes om even bij te komen: Warmoes, Café de Zon, Stroom, Sprok en Sprok Beach vormen ook een van de vele podia.

De start was dit jaar wel heel bijzonder. Onze eigen burgemeester Hubert Bruls las als een echte burgervader de kinderen voor uit het spannende verhaal Agent en Boef tussen de oude fruitbomen van de Warmoes, voorafgegaan door stadsdichter Heidi Koren met een verhaal over het ontstaan van de Oversteek.

Anders dan andere jaren was er geen centrale openingsact en begonnen alle voorstellingen exact op het hele uur, vanaf 13.00 tot 17.00 uur. Daarbij was de keuze weer zeer divers: dansen op een dakterras, vervreemdende sport in het zand langs de Waal, muziek tussen de fruitbomen, theater in een tent en opera in een ruïne. Het publiek moest van tevoren een route samenstellen en kaartjes reserveren maar ook omstanders konden hier en daar meegenieten omdat alles zich afspeelt in de open lucht. Dus zag je op deze zonnige zondagmiddag her en der groepjes fietsers op de dijk luisteren naar muziek of verbaasd kijken naar de kunstwerken.

Zoveel keus maakt het moeilijk om een compleet overzicht te geven. Voor meer informatie over het programma kun je hier terecht.

En vergeet vooral niet om volgend jaar zelf tickets te bestellen voor dit bijzondere festival. Je wordt gegarandeerd verrast en komt op plekken waar zelfs de meest doorgewinterde Nijmegenaar nog nooit is geweest!

 

Fotografie en tekst door: Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk