Expat life in Nijmegen: Sudipta, Bangladesh

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Sudipta uit Bangladesh...

"Ik kom oorspronkelijk uit Bangladesh, maar ik heb een universitaire opleiding gedaan in Göteborg in Zweden. Ik had dus al in Europa gewoond toen ik na mijn afstuderen op zoek ging naar een baan en hier in Nijmegen een bedrijf vond. Dus zo'n vijf jaar geleden ben ik naar de stad verhuisd.

Ik heb er zeker geen spijt van dat ik ben verhuisd. Nijmegen is een plek met een goede mix van studenten en jonge professionals. Toen ik hier kwam wonen had ik nog een beetje de student-mindset, dus dat sprak me wel aan. Nu vind ik de stad vooral leuk omdat het rustig, maar ook energiek is. Het is niet saai - in tegenstelling tot sommige andere kleine steden.

Mijn grootste cultuurschok was de manier waarop Nederlanders met het weer omgaan. Er is geen slecht weer in Nijmegen, alleen slechte kleding. Het maakt niet uit of het regent, ik zie altijd mensen 's ochtends naar hun werk fietsen. Ik denk dat ik me inmiddels wel een beetje heb aangepast aan het fietsweer, maar ik moet toegeven dat ik vaak de auto pak - vooral als het slecht weer is. Hier worden zelfs kleine kinderen op de fiets naar school gebracht. Ze trainen de volgende generatie dus! Mijn vrouw en ik zien dat soms en denken dan na over wat wij gaan doen als we kinderen hebben.

Iets anders waaraan ik me zeker moest aanpassen, waren de openingstijden van de winkels. Mijn vrouw en ik werken allebei tot laat in de middag, dus tegen de tijd dat we thuiskomen zijn de meeste winkels al gesloten. Maar ik begrijp dat de mensen die in het winkelcentrum werken ook 's avonds vrij moeten hebben. Je moet dus in het weekend gaan winkelen.

Als er iets is dat ik andere internationals die hier komen zou kunnen aanraden, is het: blijf niet thuis zitten. Ga eropuit. De mensen hier zijn nogal extravert, dus als je nieuwe mensen wilt ontmoeten, moet je eropuit gaan. Ik heb bijvoorbeeld mensen ontmoet op taalcafés. Die worden vaak gehouden in plaatselijke bibliotheken en zijn bedoeld voor mensen die graag Nederlands willen leren. Mijn vrouw gaat er ook naartoe. Het zijn natuurlijk vooral internationals, maar op die manier leer je ook verschillende culturen kennen - en natuurlijk leer je Nederlands."

 

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.