Expat life in Nijmegen: Stuart, Australia

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Stuart uit Australië...

"Ik ben in 2006 naar Nijmegen verhuisd, dus ik ben een beetje een veteraan als het gaat om wonen in Nederland. In 2003 verliet ik mijn baan als journalist in Melbourne om cricket te coachen in Engeland en daar ontmoette ik een team uit Nijmegen, die wilden dat ik hun team zou coachen. In eerste instantie dacht ik, doe niet zo gek, Nederlanders spelen geen cricket, maar ze waren volhardend. Dus kwam ik hier, in eerste instantie om drie maanden te coachen - en toen ontmoette ik de captain van het damescricketteam. De rest is geschiedenis.

Na cricket gecoachet te hebben, keerde ik terug naar Australië. Destijds kreeg ik een baan bij een communicatiebureau, maar dat was midden in de financiële crisis en ik besloot dat ik iets stabielers nodig had. Dus vond ik een baan in Amsterdam, in de communicatie voor ING. Daar ben ik sindsdien gebleven. Maar ik heb er nooit aan gedacht om uit Nijmegen weg te gaan. Mijn partner is een Nijmegenaar in hart en nieren, ik kon me niet voorstellen dat ze naar het westen van het land zou verhuizen.

Natuurlijk is Nijmegen heel anders dan Australië. Australië is enorm groot en heeft een ongelooflijk divers landschap. In Nijmegen - en in Europa in het algemeen - is alles beperkt en heel dichtbij. Vanuit Nijmegen kun je snel naar Keulen, Amsterdam of Parijs, maar je zou er 3,5 uur over doen om van de ene kant van Melbourne naar de andere kant te reizen. Dat is een groot verschil.

Soms mis ik het buitenleven van Australië. Er zijn nog steeds plekken waarvan je denkt 'misschien ben ik wel de eerste persoon die hier ooit is geweest'. Het is een land met veel prachtige natuur, terwijl hier alle bomen in rechte lijnen zijn geplant en elke vierkante meter lijkt te zijn ingecalculeerd.

Maar Nijmegen is echt een geweldige stad. Vooral op sportief gebied, er is een atletiekclub met atleten van wereldklasse, voetbal, rugby, tennis, golf... vrijwel elke sport! En de geschiedenis van Nijmegen vind ik ook ongelooflijk fascinerend. Natuurlijk is veel van de stad verwoest tijdens WO2, dus je hebt deze mix van oud en nieuw. En op de een of andere manier werkt dat. De stad heeft een jonge uitstraling terwijl het de oudste stad van Nederland is. Als ik mensen vertel dat ik in Nijmegen woon, hebben ze vaak heel positieve associaties met de stad. En het gaat niet alleen om het fysieke aspect, maar ook om de mensen."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.