Expat life in Nijmegen: Rahmi, Indonesië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Rahmi uit Indonesië...

"Het eerste wat me opviel toen ik in Nijmegen uit de trein stapte, was de luchtkwaliteit. Ik kom oorspronkelijk uit Indonesië, waar de luchtvervuiling vrij hoog is, en het viel me echt op hoe schoon en fris de lucht hier is. Ik weet niet of dit een rare observatie is, maar voor mij ruikt de lucht gewoon naar wasmiddel. 

Dus alleen al daarom heb ik het gevoel dat mijn levensverwachting is verbeterd - ondanks het weer. Tot nu toe is het weer hetgeen waaraan ik me nog moet aanpassen. Ik ben al een paar keer ziek geworden sinds ik hier in augustus ben komen wonen.

Ik volg momenteel de onderzoeksmaster Historical, Literary and Cultural Studies aan de Radboud Universiteit, waar ik de richting Literary Studies bestudeer. Ik wilde al jaren in Nederland studeren en dankzij de Radboud kon ik een opleiding volgen die binnen mijn interesses ligt. 

Voordat ik naar Nijmegen kwam, maakte ik me echt zorgen of ik mijn studie hier wel leuk zou vinden en hoe de mensen zouden zijn. Ik dacht dat mensen individualistischer of competitiever zouden zijn, maar mijn klasgenoten zijn dat niet. Ik heb nog steeds hulp nodig om mezelf wegwijs te maken in deze nieuwe omgeving en het helpt echt als ik vrienden heb met wie ik daarover kan praten.

De Indonesische diaspora is vrij groot in sommige steden in Nederland, vanwege de historische betrekkingen tussen onze landen. Dat betekent dat je hier ook veel Indonesisch eten kunt vinden. Eten is zeker belangrijk voor me omdat het een manier is om contact te maken met mijn identiteit. Toen ik hier aankwam, heb ik veel eten van thuis meegenomen, maar dat heb ik nu allemaal opgegeten.

Ik heb ook Nederlands eten ontdekt. Poffertjes, bijvoorbeeld. Die zijn gewoon geweldig. Ze doen me denken aan een soortgelijk eten dat we in Indonesië hebben - alleen hebben wij ze met andere smaken, zoals matcha of aardbei. En frikandelbroodjes, die vind ik ook erg lekker. Het is een goede mix tussen gebak en wat vlees.

Maar als ik thuis mis, ren ik naar de Aziatische supermarkt, pak ik wat specerijen en zo, en kook ik dingen die ik echt mis. Soms hebben ze niet alle ingrediënten, dus moet ik het vervangen en smaakt het een beetje anders. Maar tot nu toe heb ik het eten van thuis dat ik echt lekker vind kunnen koken."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.