Expat life in Nijmegen: Michèle, Duitsland

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Michèle Maurer uit Duitsland...

"Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland, maar woon sinds 2016 in Nijmegen. Momenteel studeer ik dramatherapie aan de HAN. Sinds vorig jaar ben ik ook zelfstandig ondernemer in de entertainmentbranche, waar ik voornamelijk in pretparken werk en theaterlessen geef.

Verhuizen naar Nijmegen was een heel spontane beslissing. Oorspronkelijk wilde ik psychologie studeren, wat in Duitsland erg moeilijk is. Dus heb ik me een beetje last-minute aangemeld bij Radboud, het collegegeld betaald als verjaardagscadeau voor mezelf en tegen mijn familie gezegd: 'Ik ga naar Nederland.' 

Als ik eerlijk ben, was ik oorspronkelijk van plan om in Kranenburg te gaan wonen en naar de universiteit te pendelen, maar toen ik eenmaal Nijmegen voor het eerst had bezocht, wist ik dat dit de plek voor mij was. En zoals je kunt zien, ben ik hier na zeven jaar nog steeds - dus ik heb er zeker geen spijt van gehad.

Mijn favoriete plek in Nijmegen is absoluut het Waalstrand. Het is dicht bij de natuur en dicht bij de stad en vooral rond de 4Daagse zijn er altijd bijzondere programma's. De 4Daagse alleen al is waarschijnlijk een overtuigend punt om in de stad te wonen: er is voor elk wat wils, of je nu introvert of extravert bent.

Nijmegen heeft een geweldig motto - 'Old City, Young Vibe' - daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben gebleven omdat er voor elke persoonlijkheid wel iets te doen is en omdat er, ook al ben ik van nature nogal spontaan, altijd wel iets te doen is. Het verveelt nooit. Dat is iets wat ik, heel eerlijk gezegd, niet had verwacht van zo'n kleine stad.

Veel mensen, vooral Duitsers, zeggen dat Nederlands leren makkelijk is. Ik had een andere ervaring. Voor mij was het meer een proces. Ik leer al heel lang Nederlands - ik heb meteen een cursus Nederlands gevolgd toen ik naar Nijmegen verhuisde - maar ik voel me nu pas zelfverzekerd als ik het spreek. 

Ik volgde een cursus Nederlands toen ik hierheen verhuisde, en dat gaf me wat basiskennis, maar het is een heel ander niveau om de echte wereld in te gaan en Nederlands te spreken. Ik denk dat het enige wat me echt geholpen heeft, constante blootstelling was. Je moet Nederlands spreken, boeken in het Nederlands lezen en films in het Nederlands kijken - totdat je uiteindelijk in het Nederlands droomt."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.