Expat life in Nijmegen: Martina, Kroatië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Martina Valković uit Kroatië...

"In 2017 kwam ik voor het eerst aan in Nijmegen, na een rit van vierentwintig uur met de bus vanuit München. Eerlijk gezegd dacht ik toen ik voor het eerst uitstapte op het station: is dat het nou? Ik had eerder in Praag gewoond, wat een grote stad is, dus voor mij leek Nijmegen klein en langzaam. Tien minuten op een bus moeten wachten vond ik al heel wat.

Een van de dingen die mijn kijk op de stad veranderde, was het kopen van een fiets. Als je eenmaal een fiets hebt, opent dat de wereld voor je. Als ik er nu op terugkijk, denk ik dat die eerste drie of vier maanden in Nijmegen waarschijnlijk tot de beste van mijn leven behoorden. Het was nazomer en het was vredig. Het voelde bijna als vakantie.

Ik genoot van de discussies in mijn nieuwe studie. Ik was hierheen gekomen voor een onderzoeksmaster filosofie, en het overtrof absoluut mijn verwachtingen. Ik dacht dat het strenger en serieuzer zou zijn, en ik verwachtte dat ik er niet goed in zou zijn - maar dat was ik wel. Op dit moment ben ik promovendus aan een Duitse universiteit, maar ik werk en woon in Nijmegen.

Mijn favoriete plek in de stad is waarschijnlijk Dekker van de Vegt. Het is groot maar heeft het gevoel van een kleine boekwinkel en ze hebben een goede selectie. Ik kan er uren doorbrengen. Om uit eten te gaan vind ik Tiffin, een klein Indonesisch restaurantje, erg leuk. Het ligt vlakbij waar mijn man en ik wonen. Hun spring rolls zijn geweldig - en ook hun banoffee taart.

En er is café Maxim, wat superleuk is. Ze hebben veel bordspellen. Trouwens, zowel café Maxim als Tiffin zijn plekken waar ik met mijn huidige man naartoe ben gegaan op onze eerste date, dus ze hebben ook een sentimentele waarde voor mij. Maar over het algemeen zijn het gewoon geweldige plekken.

Wat ik wel mis in Nijmegen is de zee. Niet slecht bedoeld ten opzichte van de zee in Nederland, maar die kan niet tippen aan de Middellandse Zee. Ik kom uit een kustplaats in Kroatië en vanuit mijn huis zie je de zee vanuit de keuken, vanuit de woonkamer en vanuit de slaapkamer. De zee is overal. Ik ben opgegroeid met maandenlang zwemmen per jaar - en ik zwem hier nog steeds graag in een zwembad, maar het is niet hetzelfde."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.