Expat life in Nijmegen: Marta, Kroatië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Marta Pisk uit Kroatië...

"Toen ik moest beslissen waar ik zou gaan studeren, was ik op zoek naar een land dat het tegenovergestelde was van Kroatië. Ik hoorde veel goede dingen over Nederland en ik vond vooral de opleiding Philosophy, Politics and Society aan de Radboud Universiteit leuk, omdat het een goede mix was van politicologie - wat op zichzelf een beetje droog kan zijn - en filosofie - wat op zichzelf een beetje abstract kan zijn.

Ik zit nu in mijn derde jaar en zowel de studie als de stad overtroffen al mijn verwachtingen. Toen ik besloot waar ik ging studeren, lette ik niet zo op de stad die ik koos, dus Nijmegen was een aangename verrassing. Toen ik voor het eerst aankwam, vroegen een paar vrienden me of ik naar het strand wilde. Dus ik vroeg hen: 'Welk strand?' en ze legden uit dat er een strand in het centrum was - dat was een enorme schok voor me. In positieve zin.

Mijn favoriete ervaring in de stad tot nu toe is absoluut de Vierdaagse geweest. Ik had geen idee wat dat was toen ik hier kwam wonen. Op een dag liep ik van de universiteit terug naar huis en opeens stonden er mensen aan de kant van de straat die ik in was gelopen om me high-fives te geven. Natuurlijk juichten ze niet voor mij, maar voor de mensen die achter me liepen, maar ik voelde me een superster.

Wat ik wel mis in Nederland is de traditie van koffiedrinken die we in Kroatië hebben. In Kroatië betekent koffiedrinken iets anders dan hier. Het is een moment dat je deelt met mensen. Je drinkt niet zomaar koffie - het heeft een bepaalde waarde. We drinken koffie en praten dan, soms wel drie uur lang. Hier heb je dat soort momenten niet. Mijn vrienden drinken koffie omdat ze moe zijn of omdat ze ernaar verlangen. In Kroatië is het essentieel. Je doet niets anders tijdens het koffiedrinken - je drinkt bijvoorbeeld geen koffie en gaat wandelen - je praat alleen maar.

Maar ik wil niet te veel klagen. Nederland is een geweldig land en Nijmegen is een prachtige stad. Het is triest om te horen dat sommige studenten negatieve ervaringen hebben in Nijmegen vanwege het huisvestingssysteem. Dat is zo jammer. Ik heb nooit problemen gehad met het vinden van een plek, maar ik denk dat dat gewoon geluk was."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.