Expat life in Nijmegen: Lilla, Hongarije

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Lilla Zsarnoczay uit Hongarije...

"Ik ben ongeveer een jaar geleden naar Nijmegen verhuisd, in augustus 2022. Ik ben nu 19 en net klaar met mijn eerste jaar van mijn studie Psychologie aan de Radboud Universiteit. Tot nu toe zou ik zeggen dat het een prettige ervaring is geweest.

Ik kon de stad niet bezoeken voordat ik verhuisde vanwege covid, en ik wist niet zeker wat ik kon verwachten. Maar Nijmegen was een aangename verrassing. In Hongarije woon ik in de hoofdstad, maar de wijk waar ik woon is een kleine stad, net als Nijmegen.

Ik verhuisde een paar dagen voor het begin van het studiejaar om de introweek bij te wonen. En als je student bent, raad ik je aan om zoveel mogelijk naar de introweek te gaan. Het is een geweldige manier om vrienden te vinden. Je maakt kennis met een kleinere groep en vindt mensen om buiten de universiteit mee om te gaan.

Wat ik erg waardeer aan Nijmegen, vooral in vergelijking met grotere steden in Nederland, is hoe rustig het is. Ik ben extravert, maar ik vind het fijn om thuis te komen op een rustige plek waar je gewoon kunt chillen, naar muziek luisteren en studeren. Een van mijn vrienden woont in Eindhoven en ik heb het gevoel dat het daar nooit stil is.

Mijn favoriete deel van de stad is het centrum. Het is er altijd druk. Een vriend en ik gaan graag naar dit Japanse restaurant, Shibui Ramen. We proberen één keer per week te gaan, omdat we allebei dol zijn op ramen - hoewel dat soms een beetje moeilijk te budgetteren is. Verder vind ik het Goffertpark ook een leuke plek om te picknicken.

Waar ik zeker aan moest wennen, is dat de winkels zo vroeg dichtgaan. In Hongarije zijn de winkels open tot zeven of zelfs negen uur 's avonds. Hier sluit alles, behalve de supermarkten, om vijf of zes uur. Dus als je iets vergeten bent, heb je pech. Je kunt dan niks meer halen.

Ik denk ook dat veel internationale studenten zich dit niet realiseren als ze hier komen wonen, maar de huisvestingssituatie is erg moeilijk. Ik heb een kamer kunnen krijgen via het lotingsysteem van SSH&, maar omdat het een lotingsysteem is, is het echt een kwestie van geluk. Ik had geluk, maar je kunt niet vertrouwen op het vinden van een kamer via SSH&, dus ik raad aan om altijd een plan B te hebben, voor het geval dat."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.