Expat life in Nijmegen: Hanna-Rea, Estland

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Hanna-Rea uit Estland...

"Ik kom oorspronkelijk uit Estland, maar ik weet al sinds de middelbare school dat ik in het buitenland wil studeren. Oorspronkelijk was ik van plan om naar Engeland te gaan, maar door Brexit werd dat te moeilijk en te duur. Dus ben ik gaan kijken naar studeren in Nederland. Gek genoeg stonden Nijmegen en de Radboud Universiteit in eerste instantie niet eens op mijn lijstje.

Toen ik me inschreef voor universiteiten, werkte ik samen met een bureau dat me bijvoorbeeld hielp mijn Estse cijfers om te zetten in Nederlandse cijfers - en zij stelden Radboud voor. Dus heb ik me meer in de studie verdiept en uiteindelijk besloten dat Nijmegen een betere plek voor me zou zijn dan Tilburg, waar ik eerst heen wilde. 

Ik sta nu aan het begin van mijn tweede jaar Psychologie aan het Radboud. In het eerste jaar ben ik eigenlijk niet zo veel in de stad geweest. Ik woonde in Vossenveld, wat een beetje ver weg is, maar ik heb meer kunnen ontdekken sinds ik dit jaar dichter bij het centrum ben komen wonen. Op dit moment is mijn favoriete plek om rond te hangen CoffeeLab, vlak bij het station. Het is de perfecte plek om koffie te drinken, iets te eten en te studeren.

Cultureel gezien denk ik dat Esten en Nederlanders veel op elkaar lijken. Ik had geen enorme cultuurschok toen ik naar Nederland verhuisde. Ik moest wel wennen aan fietsen onder alle weersomstandigheden en de sirenes aan het begin van de maand. Maar ik denk dat zowel Nederlanders als Esten zich niet meteen openstellen - totdat je ons leert kennen.

Misschien is er één verschil dat me wel is opgevallen. Esten worden altijd erg koud genoemd; we houden onze emoties in. Wie weet komt dat door het koude weer. Hier kun je iemand op straat passeren en ze glimlachen en zeggen hallo. Thuis ben ik niet gewend om mensen aan te kijken. Je doet je eigen ding; je hebt een soort tunnelvisie. 

En er zijn wat verschillen wat betreft het eten. Ik mis bepaald Oost-Europees eten. Dit is een heel specifiek voorbeeld, maar we hebben veel variatie in cottage cheese. Ik heb de cottage cheese hier geprobeerd - het is gewoon niet hetzelfde. Thuis hebben we één specifieke cottage cheese, met gezouten komkommer en dille, waar ik dol op ben. Maar aan de andere kant is de keuze aan hummus in Nederland gewoon geweldig."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.